Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Pijnstilling na een amandeloperatie bij volwassenen

U heeft kortgeleden een amandeloperatie ondergaan. Hier vindt u informatie over de nazorg en pijnbestrijding als u weer thuis bent. 

Pijn 

Een operatie in het mondgebied is vaak erg pijnlijk. Hoewel de pijnbeleving bij iedereen anders is wordt de meeste pijn ervaren tussen de vijfde en tiende dag na de operatie. Ook kan de pijn uitstralen naar de oren. Na een amandeloperatie is goede pijnstilling dan ook belangrijk.

Pijnstilling 

Met goede pijnstilling gaat het herstel sneller. Wij adviseren het volgende:

De eerste vijf dagen na de operatie: 

  • Paracetamol; 1000 mg, vier keer per dag, om de 6 uur innemen, eventueel als zetpil
  • Diclofenac; 50 mg, drie keer per dag, om de 8 uur als zetpil, eventueel als tablet
    Belangrijk: Doe dit consequent en op vaste tijden.

De periode erna: 

Na vijf dagen is meestal paracetamol voldoende. Neem dit bij voorkeur ook in op vaste tijden. De dosis kan in de meeste gevallen wel geminderd worden, naar 500 mg, vier keer per dag. Meestal zijn de klachten na 14 dagen geheel over. 

Recept 

Een recept voor diclofenac ontvangt u voor de operatie tijdens de opnameplanning. Desgewenst kunt u zo voor de opname al bij de apotheek deze pijnstillers in huis halen. Wanneer u allergisch bent voor diclofenac geeft dit direct door, dan kunnen we een vervangend product voor u aanvragen. Wanneer diclofenac maagklachten geeft, kunt u bij de drogist of apotheek tabletten omeprazol 20 mg kopen. Hierbij geldt; de eerste vijf dagen na de operatie, één keer per dag, één tablet.
Paracetamol kunt u bij iedere drogist en apotheek zonder recept krijgen.

Goed drinken 

Door veel en koud te drinken of ijs te eten kunt u de keelpijn verminderen.

Contact 

Ervaart u veel pijnklachten en komt u met de voorgeschreven pijnstilling niet uit? Neem dan contact op met de polikliniek KNO via
telefoonnummer 088 - 005 7780 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: