Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Pijnbehandeling volgens Racz

U heeft last van pijn in uw onderrug en been. In overleg met uw arts heeft u besloten dat u daarom een Racz-behandeling krijgt. Hier vindt u informatie over de behandeling, mogelijke complicaties en de resultaten.

Wat is een Racz-behandeling?

Een Racz-behandeling is voor patiënten met chronische pijn in de lage rug en/of benen. Na een ontstekingsreactie of operatie ontstaan er verklevingen (littekenweefsel) in het ruggenmergkanaal. Hierdoor kunnen de zenuwwortels geïrriteerd raken, waardoor u pijn krijgt. Met behulp van een speciale Racz-katheter krijgt u tijdens de behandeling medicatie toegediend rondom de geïrriteerde zenuwwortel(s). Het littekenweefsel wordt losgemaakt, zodat de zenuwwortel meer ruimte krijgt. Dit zorgt ervoor dat u minder pijn heeft.

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, op de eerste etage van Rijnstate Velp. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling zelf duurt meestal maximaal twintig minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van een half uur tot hooguit twee uur.

Hoe verloopt de behandeling?

Na lokale verdoving brengt de anesthesioloog via het staartbeentje een naald in tot bij de verklevingen. Dit gebeurt met behulp van röntgenbeelden. Het inbrengen van de naald kan voor een drukkend gevoel zorgen. Door de naald wordt een slangetje tot bij de verklevingen gebracht.Eerst worden de verklevingen met contrastvloeistof zichtbaar gemaakt. Vervolgens krijgt u verdovingsvloeistof (ropivacaïne) en een ontstekingsremmer (dexamethason) toegediend. Met deze medicijnen proberen we de verklevingen wat losser te maken. U kunt even pijn voelen als de contrastvloeistof of medicatie wordt ingespoten. De behandeling duurt ongeveer twintig minuten.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het doel van de behandeling is om uw pijn te verminderen. Pas na een paar weken kunnen we het resultaat van de behandeling beoordelen. Het kan zijn dat u al eerder merkt dat u minder pijn heeft. Soms is een extra of andere behandeling nodig.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: