PID (pelvic inflammatory disease)
Bij u is een ontsteking in het kleine bekken (PID) geconstateerd. Hier leest u meer over deze aandoening en de behandeling hiervan.
Het kleine bekken (pelvis)
Het kleine bekken is de ruimte onder in het bekken, tussen de heupgewrichten, het schaambeen en het stuitje. In het kleine bekken bevinden zich de vagina, de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken. Ook de blaas en de endeldarm liggen in het kleine bekken.
Een PID
Via de vagina en baarmoeder kunnen bacteriën bij de eileiders komen. Zo ontstaat een ontsteking in het kleine bekken. De ontsteking kan zich verder uitbreiden naar de eierstokken, het buikvlies, de blaas en de endeldarm.
Een ontsteking in het kleine bekken wordt met de Engelse term PID (pelvic infammatory disease) aangeduid. Een PID komt in ongeveer de helft van de gevallen door een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Vaak chlamydia, soms gonorroe. SOA’s kunnen door onveilig vrijen worden overgedragen. De kans op een SOA is groter als u of uw partner wisselende seksuele contacten heeft. U kunt al enige tijd geleden besmet zijn geraakt met een SOA voordat u klachten krijgt.
De ontsteking kan ook komen door eigen bacteriën uit de vagina of darmen. Normaal geven die geen klachten, maar als ze de kans krijgen om zich sterk te vermeerderen kunnen ze een ontsteking veroorzaken. Het gebruik van tampons geeft geen risico op een ontsteking in het kleine bekken.
Verschijnselen bij een PID
Vaak is pijn in de onderbuik de enige klacht bij een ontsteking van het kleine bekken. U kunt daarbij nog andere verschijnselen krijgen, zoals:
- koorts en een ziek gevoel;
- meer vaginale afscheiding of vaginale afscheiding met een andere kleur of geur;
- pijn bij het vrijen;
- pijn bij het plassen.
De ontsteking kan ook sluimerend verlopen, dus zonder dat u er iets van merkt.
Gevolgen
Een PID kan ernstige gevolgen hebben. De eileiders kunnen beschadigd worden en door littekenweefsel afgesloten raken. Daardoor heeft u meer kans op onvruchtbaarheid en op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Ook als een PID genezen is, kunt u er nog klachten aan overhouden, zoals pijn in de onderbuik en pijn bij het vrijen.
Behandeling
Als er sprake is van een PID wordt u met antibiotica behandeld.
Mochten antibioticatabletten onvoldoende helpen of bent u erg ziek van de ontsteking, dan wordt u opgenomen op de afdeling Bijzondere Chirurgie. U krijgt dan antibiotica via een infuus. Als er voldoende verbetering optreedt, kunt u vaak na een aantal dagen met tabletten antibiotica naar huis.
Als er sprake is van een SOA, is het noodzakelijk om uw seksuele partners van het afgelopen half jaar in te lichten, zodat zij zich kunnen laten testen en zo nodig laten behandelen. Dit inlichten kan ook anoniem via de Dienst Geslachtsziektenbestrijding van de GGD.
Vragen
Heeft u nog vragen of problemen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek (tijdens kantooruren). Buiten kantooruren en op feestdagen kunt u bij spoedgevallen contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.
Telefoonnummers
Polikliniek Gynaecologie Rijnstate Arnhem; 088-005 7740
Spoedeisende Hulp Rijnstate Arnhem; 088-005 6680