Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Pharynxplastiek

Uw kind wordt binnenkort in het Kindercentrum opgenomen in verband met een operatie die uitgevoerd wordt, omdat uw kind een schisis heeft.
Er wordt een reepje slijmvlies van de achterkeelwand vastgemaakt aan het zachte gehemelte, het verhemelte wordt als het ware verlengd. Deze operatie wordt een pharynxplastiek genoemd en wordt uitgevoerd door de plastisch chirurg. De pharynxplastiek wordt gedaan als uw kind teveel door zijn neus praat, ten gevolge van het ontsnappen van valse lucht. Het doel van de operatie is dit te verminderen. Dit is vaak rondom het vierde jaar.

Waar in deze tekst over ouders wordt gesproken, worden ook de verzorgers van het kind bedoeld. Voor het leesgemak wordt in deze tekst over uw kind in de hij-vorm gesproken.

Voorbereiding 

Hoe u uw kind het best kunt voorbereiden op de opname staat beschreven in het opnameboekje ‘Uw Kind in het ziekenhuis’.

Op aanvraag kunt u van tevoren samen met uw kind het kindercentrum bezoeken. Een medisch pedagogisch zorgverlener kan uw kind voorbereiden op een operatie, ingreep of onderzoek. Dit is een goede aanvulling op de voorbereiding die u thuis al kunt geven. Uw kind krijgt tijdens deze voorbereiding een film of foto’s te zien, er worden materialen bekeken waarmee geoefend kan worden en handelingen die tijdens de opname voorkomen worden uitgelegd. Natuurlijk wordt ook de afdeling bekeken, zodat u en uw kind weten waar hij wordt opgenomen.

Tekening van de pharynxplastiek

Opname 

Op de dag van opname wordt uw kind onderzocht door de arts-assistent van de kinderartsen. Er wordt tevens bekeken of uw kind eventueel medicijnen nodig heeft of dat er bijvoorbeeld bloed geprikt moet worden.

De operatiedag 

Uw kind mag voor de operatie niets meer eten en drinken. Meer hierover vindt u in de folder ‘Anesthesie bij kinderen’. Ongeveer een half uur voor de operatie krijgt uw kind ziekenhuiskleding aan.
Om pijn te voorkomen/bestrijden krijgt uw kind op de afdeling alvast een zetpil of hij krijgt dit op de operatiekamer via het infuus. Tijdens de inleiding van de narcose (het in slaap brengen) mag één van de ouders bij het kind blijven totdat hij slaapt. Sommige kinderen zijn erg onrustig als zij onder narcose worden gebracht. Dit betekent vaak dat zij bij het wakker worden ook onrustig of paniekerig zijn. Zo nodig krijgt uw kind een zetpil met een rustgevend medicijn.

Als de operatie klaar is, mag één van de ouders naar de uitslaapkamer. U mag bij uw kind blijven totdat hij wakker genoeg is om terug te gaan naar unit Kinderen.

Na de operatie 

Uw kind heeft een infuus gekregen om voldoende vocht binnen te krijgen. Deze wordt op de eerste dag na de operatie verwijderd als uw kind zelf weer genoeg drinkt. 

Bij terugkomst na de operatie mag uw kind beginnen met koud, helder vloeibaar drinken. De dag na de operatie mag uw kind starten met pap of vla (dik vloeibaar).
De tweede dag na de operatie mag uw kind brood zonder korst, gepureerde voeding of fruithap ZONDER SINASAPPEL eten.

Laat uw kind na het eten even een slokje water drinken om voedselresten uit de mond weg te spoelen/door te slikken. 

Wat mag uw kind niet in deze periode 

Uw kind mag 

  • geen harde dingen eten, zoals brood, harde snoepjes en koekjes;
  • niet met een rietje drinken;
    Verder moeten drukverhogende momenten bijvoorbeeld bukken, voorkomen worden.

Ten gevolge van het doorslikken van bloed tijdens en na de operatie kan uw kind misselijk zijn. U hoeft zich daar niet ongerust over te maken. Uw kind krijgt pijnstillers om pijn te verminderen of te voorkomen.

Bij deze operatie kan uw kind last van zijn nek hebben, dit komt door de houding waarin het hoofd van uw kind ligt tijdens de operatie. Dit verdwijnt binnen enkele dagen. Uw kind kan tot 6 weken na de operatie snurken, dit is ten gevolge van een zwelling door de operatie. Hechtingen hoeven niet verwijderd te worden, deze lossen vanzelf op. 

Naar huis 

Bij de pharynxplastiek ligt uw kind meestal twee tot drie dagen in het ziekenhuis. U krijgt van de verpleegkundige een afspraak mee voor een poliklinische controle bij de plastisch chirurg na twee weken.

Weer thuis 

Na de operatie zal er minder of geen lucht meer ontsnappen via de neus. De stem van uw kind kan daardoor anders klinken. Dit hoort u direct na de operatie al.
Het uiteindelijke effect is na een maand of drie pas echt duidelijk, dan zijn alle weefsels weer soepel.

Uw kind moet het de eerste week thuis rustig aan doen, hij mag wel naar buiten. De tweede week mag uw kind weer naar school en zwemmen.

Vragen 

Wanneer u vragen heeft, zal de schisisconsulente of de verpleegkundige op de unit Kinderen deze graag beantwoorden.

Telefoonnummers 

Kindercentrum Rijnstate: 088 - 005 8919
Schisisconsulente: 026 - 325 2655 of 06 - 407 734 73

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: