Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Pericarditis (ontsteking van het hartzakje)

U heeft een (virale) pericarditis. Oftewel een ontsteking van het hartzakje. Hier leest er meer over.

Wat is pericarditis? 

Om het hart zit een stevig dubbel vlies. Dit heet ook wel het hartzakje (pericard). Het hartzakje beschermt het hart tegen invloeden van buitenaf en het houdt het hart op zijn plaats. Tussen de twee lagen van het hartzakje bevindt zich een klein beetje heldere vloeistof, waardoor de lagen gemakkelijk langs elkaar heen kunnen glijden. Hierdoor kan het hart goed pompen. Bij een pericarditis zijn deze vliezen ontstoken. Hierbij kan het zijn dat er meer vocht in het hartzakje komt.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken van een pericarditis. De meest voorkomende is een virale infectie, oftewel een virus. Meestal gebeurt dit na een verkoudheid of griep. Naast een virale pericarditis zijn er nog meer oorzaken, zoals een hartinfarct, een openhartoperatie, een wond (bijvoorbeeld door een ongeluk), slechte nierfunctie of een gezwel.

Het herkennen van pericarditis

Als u eenmaal een ontstoken hartzakje heeft gehad, kan het zijn dat uw hartzakje in de toekomst nog eens ontstoken raakt. Het is daarom goed om pericarditis te herkennen.
Bij een virale pericarditis kunt u een of meerdere van de volgende symptomen merken:

  • Koorts of grieperig gevoel.
  • Scherpe pijn op de borst. Dit komt doordat de twee lagen over elkaar heen schuiven. De pijn is minder als u zit of naar voren leunt en wordt erger als u achterover op de rug ligt. Ook kan de pijn erger worden als u diep ademhaalt.
  • Kortademigheid: doordat diep ademhalen pijnlijk is, gaat men onbewust oppervlakkiger ademhalen. Ook kan het hart minder goed werken als er te veel vocht in het hartzakje zit, waardoor men ook kortademig kan worden.
  • Vocht vasthouden: als het hart minder goed werkt door vocht in het hartzakje, houden mensen soms ook vocht vast in enkels of benen.

Onderzoek

Wanneer de arts u heeft onderzocht en een pericarditis vermoedt, is verder onderzoek nodig om de diagnose te bevestigen. Na de diagnose kunnen we de juiste behandeling inzetten.
Het onderzoek bestaat onder meer uit:

  • Beluisteren van het hart (auscultatie).
  • ECG/hartfilmpje (elektrocardiogram), die aanwijzingen voor een pericarditis zichtbaar maakt.
  • Bloedonderzoek, om verhoogde ontstekingswaarden vast te stellen.
  • Röntgenfoto van de borst, om te beoordelen of het hart door vocht in het hartzakje groter is geworden.
  • Als we vermoeden dat er veel vocht in het hartzakje zit, kunnen we een echocardiogram maken. Hiermee kan de arts de aanwezigheid van vocht rondom het hart vaststellen en de werking van het hart controleren.

In uitzonderlijke gevallen kan aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals een CT-scan of MRI-scan.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: