Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Pericarditis (ontsteking van het hartzakje)

U heeft onlangs gehoord dat u een (virale) pericarditis (ontsteking van het hartzakje) heeft. Hier leest u aanvullende informatie over deze aandoening.

Wat is pericarditis? 

Rondom het hart bevindt zich een stevig dubbel vlies. Dit wordt ook wel het hartzakje genoemd (pericard). Het hartzakje beschermt het hart tegen invloeden van buitenaf en het houdt het hart op zijn plaats. Tussen de twee lagen van het hartzakje bevindt zich een kleine hoeveelheid heldere vloeistof, waardoor de lagen gemakkelijk langs elkaar heen kunnen glijden. Hierdoor kan het hart goed pompen. Bij een pericarditis is er sprake van een ontsteking van deze vliezen. Hierbij kan de hoeveelheid vocht in het hartzakje toenemen.

Oorzaken 

Er zijn meerdere oorzaken van een pericarditis. De meest voorkomende is een virale infectie, meestal na een eerder doorgemaakte verkoudheid of griep. Naast een virale pericarditis bestaan er nog meer oorzaken, zoals een hartinfarct, een open hartoperatie, een verwonding (bijvoorbeeld door een ongeval), slechte nierfunctie of een gezwel..

Het herkennen van een pericarditis 

Als u eenmaal een ontstoken hartzakje heeft gehad, bestaat de kans dat uw hartzakje in de toekomst opnieuw ontstoken raakt. Het is daarom goed om pericarditis te herkennen.

Een of meerdere van de volgende symptomen kunnen zich bij een virale pericarditis voordoen: 

 • Koorts of grieperig gevoel bij de virale infectie.
 • Scherpe pijn op de borst doordat de twee pericardlagen over elkaar heen schuiven; de pijn is minder bij zitten of naar voren leunen en heviger bij achterover op de rug liggen en kan verergeren bij diep ademhalen.
 • Kortademigheid: doordat diep ademhalen pijnlijk is gaat men onbewust oppervlakkiger ademhalen. Verder kan bij het ontstaan van vocht in het hartzakje het hart minder goed werken waardoor men ook kortademig kan worden.
 • Vocht vasthouden: als vocht in het hartzakje de werking van het hart belemmert, houden mensen soms ook vocht vast in enkels of benen.

Onderzoek 

Wanneer de arts u heeft onderzocht en een pericarditis vermoedt, is verder onderzoek nodig om de diagnose te bevestigen. Dan kan de juiste behandeling worden ingezet.
Het onderzoek bestaat onder meer uit: 

 • Beluisteren van het hart (auscultatie).
 • ECG/hartfilmpje (Elektrocardiogram); hierop zijn aanwijzingen te zien voor een pericarditis.
 • Bloedonderzoek, om verhoogde ontstekingswaarden vast te stellen.
 • Röntgenfoto van de borst, om te beoordelen of de grootte van het hart door vocht in het hartzakje is toegenomen.
 • Echocardiogram. Bij vermoeden van veel vocht in het hartzakje kan een echocardiogram gemaakt worden. Hiermee kan de arts de aanwezigheid van vocht rondom het hart vaststellen en de werking van het hart controleren.

In uitzonderlijke gevallen kan aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals een: 

 • CT-scan
 • MRI-scan

Behandeling 

Bij een virusinfectie bestaat de behandeling voornamelijk uit het nemen van rust en ontstekingsremmende medicatie bijvoorbeeld aspirine (carbasalaatcalcium) en/of colchicine. Bedrust is gewenst zolang de pijnklachten en koorts aanwezig zijn. De ontstekingsremmende medicijnen worden gedurende 1-3 weken gebruikt. Indien er sprake is van vocht in het hartzakje verdwijnt dit over het algemeen binnen een periode van enkele weken vanzelf. Een enkele keer is er een grotere hoeveelheid vocht aanwezig. Dit kan dan middels een punctie verwijderd worden

Complicaties 

Bij een virale infectie bestaat bij patiënten die eerder een pericarditis hebben gehad een grotere kans om dit opnieuw te krijgen. In zeldzame gevallen kan het zo zijn dat dit een chronische vorm aanneemt. Bij een chronische of een terugkerende pericarditis kan het hartzakje stug worden. Het hartzakje wordt dan een soort pantser waardoor de hartspier te weinig ruimte krijgt om zich te bewegen en het bloed goed rond te pompen. Er is dan sprake van pericarditis constrictiva. De behandeling is operatieve verwijdering van het verdikte pericard.

Telefoonnummers 

Wanneer u nog vragen heeft zal uw behandelend cardioloog deze graag beantwoorden. U kunt contact opnemen met de polikliniek Cardiologie via telefoonnummer 088 - 005 7789.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: