Pavlik-bandage bij een kind met heupdysplasie
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

De behandeling


Heupdysplasie is goed te behandelen. Het eerste doel is te zorgen dat de heupkop weer goed in de heupkom past. Voor kinderen tot 6 à 8 maanden oud is een Pavlik-bandage geschikt als spreidmiddel.

Deze Pavlik-bandage spreidt de beentjes voorzichtig zoveel mogelijk, in een hoek van 90 graden. Dit duwt de kop vóór de kom. Dit stimuleert de groei van de kom ten opzichte van de kop.

Op de gipskamer

De gipsverbandmeester meet bij de eerste afspraak de Pavlik-bandage aan. U krijgt uitleg over hoe u met de bandage moet omgaan.

U komt regelmatig op controle bij de gipsverbandmeester. Dan wordt de Pavlik-bandage opnieuw gecontroleerd en, als het nodig is, aangepast.

Na ongeveer 6 weken komt u terug bij de arts voor een controle. Dan bespreekt u samen het vervolg van de behandeling.

Het gebruik van de Pavlik-bandage

Het omgaan met de Pavlik-bandage is wennen voor uw kind, en ook voor u. Een goede verzorging is erg belangrijk. Hier zijn een aantal tips en aanwijzingen.

Wennen aan de Pavlik-bandage

Het dragen van de bandage is niet pijnlijk voor uw kind. De meeste kinderen wennen snel aan de nieuwe houding. De eerste dagen kan uw kind meer huilen, maar na ongeveer 3 dagen is dit voorbij.

Dragen van de Pavlik-bandage

Uw kind moet het spreidmiddel dag en nacht dragen. De arts bepaalt hoe lang de behandeling duurt.

Tijdens de behandeling draagt uw kind de bandage 23 uur per dag. De bandage mag alleen af bij het in bad doen, bij het aan- en uitkleden en tijdens het verschonen. U heeft hier dus per dag ongeveer een uur de tijd voor (verdeeld over de dag).

Verschonen

Trek uw kind bij het verschonen niet omhoog aan de benen of voeten. Daardoor strekken de heupen te veel en dat kan de afwijking verergeren. Til uw kind op door een hand onder de onderrug van uw kind te schuiven.

  • Let bij de verzorging van uw kind op rode plekken (druk- of irritatieplekken) op de plek van de bandjes. Plekjes in de knieholte kunnen smetplekjes van de huid zijn.
  • Door de spreidstand van de benen lekken luiers sneller. U zult uw kind daarom wat vaker moeten verschonen.
  • Als de Pavlik-bandage vies is geworden, kunt u met een handwas de bandage wassen.
  • Doe de bandage niet te los, daardoor werkt de behandeling minder goed.

Voeden

Tijdens voedingen blijft uw kind de bandage dragen. Neem hierbij de tijd om een juiste houding te vinden. Let erop dat de benen goed gespreid blijven.

Kleding

Geef uw kind tijdens het dragen van de Pavlik-bandage dunne kleding aan; bijvoorbeeld een luierpakje of een maillot. Over de bandage heen kan uw kind wijde, soepele, liefst katoenen kleding dragen. Bijvoorbeeld tricotbroekjes van 1 à 2 maten groter. Een broek met een sluiting aan de binnenkant van het been is hierbij het makkelijkst aan en uit te trekken.

Fietsen / auto

Tijdens het dragen van de bandage, kunt u uw kind prima meenemen in een fietskar achter de fiets of een bakfiets. Voor het gebruik van een autostoeltje adviseren wij de Maxi-Cosi Happy Hips Service. Hier kun je een speciaal stoeltje huren voor kinderen met heupdysplasie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: