Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Pavlik-bandage bij een kind met heupdysplasie

Uw kind heeft heupdysplasie. In overleg met de kinderorthopeed is besloten dat uw kind een Pavlik-bandage gaat dragen om ervoor te zorgen dat het heupgewricht weer op de juiste manier groeit. Hier leest u wat deze behandeling inhoudt.

Wat is heupdysplasie?

Dysplastische heupontwikkeling, of heupdysplasie, is een aangeboren afwijking van het heupgewricht. Bij heupdysplasie is de verhouding tussen kop en kom verstoord. Het kommetje is niet diep genoeg. De heupkop kan daardoor verschuiven in de kom en (gedeeltelijk) in en uit de kom glijden.

Als de heupkop uit de kom staat, wordt de kom niet genoeg geprikkeld om te groeien. Als de kop binnen het eerste levensjaar in de kom gezet wordt, kan het lichaam deze achterstand weer inlopen. Als heupdysplasie niet wordt behandeld, kunnen kinderen op latere leeftijd pijnklachten krijgen en is de kans groter op slijtage (artrose) van het heupgewricht.

Oorzaken van heupdysplasie

Heupdysplasie is een aangeboren afwijking. Van alle aangeboren afwijkingen komt heupdysplasie verreweg het meest voor; ongeveer 2 procent van alle baby’s heeft deze afwijking. Meisjes hebben het 4 keer vaker dan jongens.

De kans op heupdysplasie is iets groter als het in de familie voorkomt bij broertjes, zusjes of bij de ouders (dit heet een positieve familieanamnese). Of bij een stuitligging in de zwangerschap.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: