Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Overloopincontinentie

Wat is overloopincontinentie?

Overloop- of druppelincontinentie is urineverlies als gevolg van een overvolle blaas. Als de druk in de buikholte stijgt, kan de blaas overlopen. De blaasuitgang wordt als het ware open getrokken.

Symptomen

Heeft u overloop- of druppelincontinentie, dan verliest u urine zonder dat u aandrang voelt om te plassen. Als uw blaas niet goed geleegd is, heeft u een verhoogd risico op urineweginfecties. Als er een hoge druk in uw blaas ontstaat tijdens het plassen en uw urine niet onbelemmerd kan afvloeien, dan kan de urine teruglopen naar uw nieren. We noemen dit reflux. In ernstige gevallen kunnen de nieren hierdoor beschadiging oplopen.

Oorzaken

Druppelincontinentie komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Bij mannen kan het komen door een prostaatvergroting of een vernauwing van de plasbuis. Bij vrouwen kan het een overgangsverschijnsel zijn of worden veroorzaakt door een verzakking. Andere oorzaken zijn een urineweginfectie, een zwakke, krachtloze blaas en zwakke bekkenbodemspieren. Een combinatie van deze factoren is ook mogelijk.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor overloop- of druppelincontinentie:

  • bekkenfysiotherapie
  • katheterisatie
  • medicatie
  • operatie.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: