Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Overgang

Wat is de overgang?

De overgang (menopauze) is de periode rond de laatste eisprong en menstruatie. Er verandert in deze tijd veel in het lichaam van de vrouw. Voor sommige vrouwen gaat de overgang gepaard met klachten, die soms zeer heftig kunnen zijn.

Klachten

Veel genoemde klachten zijn: opvliegers, hevig transpireren, vermoeidheid, slapeloosheid, een onregelmatige menstruatie, stemmingswisselingen, concentratiestoornissen, een droge vagina, urineverlies en botontkalking.

Bijna geen klachten

Een derde van de vrouwen heeft bijna geen last van overgangsklachten. Een derde heeft lichte tot matige klachten en nog eens een derde heeft erg veel last van de overgang. Bij 15 procent zijn de klachten zo heftig dat behandeling wenselijk is.

Risicogroepen

Alle vrouwen krijgen te maken met de overgang. De overgang begint meestal rond uw 45e. De menopauze, het moment wanneer u het laatst menstrueert, vindt plaats rond uw 51e. Maar ook een overgang die begint als u 40 bent of een laatste menstruatie als u 55 bent, is heel normaal. Gemiddeld duurt de overgang vijf jaar, maar het kan ook korter of langer zijn.

Behandeling

Het veranderen van de leefstijl kan al helpen, zoals voldoende beweging, het voedingspatroon aanpassen, niet roken en alcoholgebruik beperken. Als dit niet genoeg effect heeft, kan een hormonale therapie (voorgeschreven door een arts) verlichting bieden. Eventueel kan acupunctuur of homeopathie een behandeloptie zijn.

Kleding

Het is aan te raden om natuurlijk stoffen te dragen, zoals katoen, zijde of wol. Draag kleding in lagen, die gemakkelijk zijn uit te trekken bij een opvlieger. Een koud washandje in de nek (dus niet op het voorhoofd) kan ook helpen.

Interessante website

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: