Orchidopexie bij kinderen (vastzetten van de zaadbal)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

De operatie

De narcose 

Een van de ouders mag mee naar de operatieafdeling om uw zoon bij te staan bij het toedienen van de narcose. In de wachtruimte helpt een verpleegkundige u om een overall over uw kleren aan te trekken. Ook krijgt u een wegwerpmutsje op. U mag aanwezig zijn in de operatiekamer als de narcose bij uw zoon wordt toegediend. Sommige kinderen kunnen wat onrustige bewegingen maken van de narcose.

Na de operatie 

Hoe voel je je na de ingreep 
Om ervoor te zorgen dat uw zoon zich comfortabeler voelt na de operatie is het verstandig om pijnstilling, zoals paracetamol, te geven. U krijgt hier informatie over van de verpleegkundige op de afdeling. 

Eten en drinken 
Het kan zijn dat uw zoon wat misselijk is na de narcose. Het helpt om hem dan meer te laten drinken en dat uit te breiden met eten als hij zich lekkerder voelt. De eetlust komt vanzelf terug als de misselijkheid minder wordt. 

Koorts 
Het is normaal dat kinderen de eerste tijd na een operatie een lichte verhoging tot ongeveer 38,5°C hebben. Deze verhoging neemt in de loop van enkele dagen af tot normaal. 

Wondverzorging 
De dag na de operatie kunt u het verband/ de pleister verwijderen. Trek de pleister er in de lengte van de wond af. Als het verband/ de pleister verwijderd is, kan uw kind weer douchen. Na een week mag uw kind eventueel in bad. Kinderen die een luier dragen, moeten regelmatig worden verschoond om langdurig contact met urine of ontlasting te voorkomen. 

Controle-afspraak 
Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor een bezoek aan de poli, ongeveer zeven dagen na de operatie. Eventuele hechtingen worden tijdens deze controle-afspraak verwijderd (vaak zijn de hechtingen oplosbaar). 

Contact opnemen met het ziekenhuis 

Neem in onderstaande gevallen contact op met de polikliniek waar uw kind behandeld is: 

  • als uw kind blijft overgeven
  • als de koorts hoger is dan 38,5°C
  • als de pijn ondanks de pijnstillers toeneemt
  • als de wond rood wordt
  • als er bloed door het verband of uit de wond sijpelt

Activiteiten 
Over het algemeen geven kinderen zelf heel goed aan wat kan en wat niet kan. De oudere kinderen kunnen na enkele dagen weer naar school, maar ze mogen de eerste twee tot zes weken nog niet fietsen of meedoen met gymnastiek, zwemmen of andere sporten. De arts vertelt u wanneer uw kind deze activiteiten weer mag verrichten. 

Naar huis 

Het kan zijn dat uw kind bij thuiskomst kan het zijn dat uw kind door alle indrukken en emoties wat extra aandacht vraagt. Hij kan hierdoor soms tijdelijk ander gedrag vertonen. Dit gaat meestal vanzelf weer over. Uw kind mag lichamelijk en emotioneel herstellen en daar de tijd en ruimte voor krijgen.
Meer informatie hierover leest u in onze informatie ‘Naar huis (kinderen)’. 

Bron: Bij het samenstellen van deze folder is integraal gebruik gemaakt van de gegevens van de Commissie Voorlichting van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, website: www.heelkunde.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: