Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Optiflow-zuurstoftherapie via de neus

Na overleg met uw arts start u binnenkort met Optiflow-zuurstoftherapie. Hier leest u meer over deze therapie.

Zuurstof is onmisbaar. Het laat het lichaam goed werken. Denk bijvoorbeeld aan de hersenen, het hart en de spieren. Bij het inademen komt er zuurstof via de longen in het bloed. Het bloed vervoert de zuurstof door het lichaam. Soms is de zuurstofopname in het bloed minder goed. Dit is onder meer het geval bij longaandoeningen.

Werkt de zuurstofopname via de longen niet goed? Dan kunt u extra zuurstof krijgen. Dit gebeurt via een slangetje in de neus of met een zuurstofkapje. Soms is dit niet voldoende. Uw behandelend arts wil voorkomen dat de ademhaling verder achteruitgaat. Daarom kan hij samen met u besluiten te starten met Optiflow-zuurstoftherapie. Deze therapie ondersteunt de ademhaling. 

Wat houdt Optiflow-zuurstoftherapie in? 

U krijgt zuurstoftherapie via een apparaat dat Optiflow heet. Hiermee kan zuurstof met een hoge druk (flow) worden toegediend. Zo kunnen de luchtwegen zich verder openen. Hierdoor nemen de longen beter zuurstof op en wordt uw ademhaling beter ondersteund.

U krijgt een buigzaam slangetje van ongeveer een centimeter in uw neus. Het zuurstofslangetje maken we vast met elastieken bandjes om het hoofd. De zuurstof die u via de neus binnenkrijgt is warm en vochtig De lucht verwarmen we om te voorkomen dat de neusslijmvliezen uitdrogen. Dit voelt ook prettiger aan met ademhalen. U kunt makkelijker ademen en u zult zich minder benauwd voelen. De zuurstof wordt met kracht door de slang geblazen. Hierdoor maakt het een blazend geluid.

Tijdens de zuurstoftherapie meten we het zuurstofgehalte in het bloed. Dat doen we met behulp van een knijper op de vinger (saturatiemeter). Soms nemen we bloed af om het zuurstofgehalte te bepalen. Daarnaast observeren we de ademhaling (snelheid, diepte en inspanning). 

Tijdens de Optiflow-zuurstoftherapie 

Praten 
Het is belangrijk dat u zo veel mogelijk door de neus in- en uitademt, met de mond gesloten. Op deze manier komt de meeste zuurstof in uw longen. U kunt tijdens de Optiflow-zuurstoftherapie gewoon praten. Wel moet u door de grote luchtstroom misschien iets harder praten dan normaal.

Eten en drinken 
Als het mag, kunt u tijdens de Optiflow-zuurstoftherapie eten en drinken.

Stoppen met de Optiflow-zuurstoftherapie 

Gaat het beter met u? Dan wordt de Optiflow-zuurstoftherapie in kleine stappen afgebouwd en uiteindelijk gestopt. U krijgt dan weer zuurstof toegediend via een slangetje in de neus of met een zuurstofkapje.

Vragen 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Uw behandelend arts of verpleegkundige beantwoorden ze graag. Als u klachten en/of suggesties heeft, laat dit dan weten aan de medewerkers van de afdeling waar u verblijft. 

Telefoonnummers 

Intensive Care: 088 - 005 6979.
Medium Care: 088 - 005 6971.
Verpleegafdeling Longgeneeskunde Rijnstate Arnhem: 088 - 005 6525.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: