Opname bij COPD
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Welke zorgverleners ziet u?

Tijdens uw opname ziet u verschillende zorgverleners. Een aantal kent u misschien al van uw polikliniekbezoek.

De verpleegkundige 
De verpleegkundige verleent en coördineert de dagelijkse zorg aan uw bed. Zij (of hij) geeft u uw medicatie en beantwoordt uw praktische vragen of zorgt dat een andere zorgverlener antwoord geeft op uw vraag.

Longarts/zaalarts 
U heeft een hoofdbehandelaar (longarts) en ziet ook andere artsen tijdens uw opname. Uw hoofdbehandelaar stelt de diagnose, maakt een medisch behandelplan en adviseert welke (vervolg)onderzoeken nodig zijn.
Aan uw bed ziet u elke dag een zaalarts. Die is er tijdens uw opname voor uw medische behandeling. Deze zaalarts heeft veel contact met uw hoofdbehandelaar.

Verpleegkundig specialist 
De verpleegkundig specialist komt bij u langs om problemen en vragen over uw COPD met u te bespreken. Zij (of hij) kijkt met u waar mogelijke knelpunten zitten en met welke oplossingen u geholpen bent. Als dat nodig is, schakelt zij in overleg met de zaalarts andere hulpverleners in om u te begeleiden.
Voordat u weer naar huis gaat, krijgt u van de verpleegkundig specialist een overzicht van uw inhalatiemedicijnen. Ook krijgt u informatie over wat u kunt doen als uw klachten weer erger worden.

Onderwerpen die u met uw verpleegkundig specialist bespreekt, zijn bijvoorbeeld: 

  • Hoe herkent u klachten die een verslechtering van COPD lijken te laten zien, en wat kunt u dan zelf doen?
  • Wat betekent uw ziekte voor u in het dagelijks leven, thuis en op uw werk?
  • Welke aanpassingen heeft u straks nodig?
  • Hoe gaat de inname van uw (inhalatie)medicatie?

Diëtist 
Een goed lichaamsgewicht is belangrijk voor uw gezondheid. Als u bent afgevallen of vragen heeft over gezonde voeding, komt de diëtist bij u langs. Die beoordeelt uw voedingstoestand en geeft advies over voeding tijdens de opname. Als u COPD heeft, moet u er extra op letten dat u niet te mager wordt. Ademhalen en benauwd zijn kosten uw lichaam namelijk veel energie. Soms krijgt u ook een tussendoortje of drinkvoeding. Als eten u erg veel energie kost, kan de diëtist kijken welke aanpassingen in uw voeding mogelijk zijn.

Fysiotherapeut 
Bewegen is belangrijk, ondanks uw benauwdheid. Als u niet of weinig beweegt, gaan uw conditie en spierkracht nog verder achteruit. Soms is het nodig om het tempo van activiteiten aan te passen.
De fysiotherapeut kijkt samen met u wat uw mogelijkheden zijn voor beweging en inspanning. Ook leert de fysiotherapeut u hoe u het beste kunt omgaan met uw ademhaling en hoe u (vastzittend) slijm in de longen beter op kunt hoesten.

Ergotherapeut 
Mensen met COPD kunnen problemen hebben met hun dagelijkse activiteiten. Als dit ook bij u zo is, komt de ergotherapeut bij u langs. Die geeft u tips om beter en efficiënter met uw beperkte energie om te gaan. Ook kan de ergotherapeut u advies geven over mogelijke hulpmiddelen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: