Opheffen van een darmstoma
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Weer thuis

Wanneer mag u naar huis?

Als er geen complicaties optreden, kunt u over het algemeen binnen twee tot vijf dagen na de operatie naar huis.

  • De secretaresse maakt voor u een afspraak voor controle op de polikliniek bij de specialist. U kunt uw afspraken inzien via Mijn Rijnstate;
  • U mag uw eigen medicijnen weer innemen, tenzij anders is vermeld. Voor nieuwe medicijnen of voor verbandmaterialen regelt de apothekersassistent op de afdeling de recepten;
  • Paracetamol wordt niet op recept verstrekt. Het is te koop bij de drogist en apotheek. U mag per 24 uur maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 milligram paracetamol innemen, tenzij uw dokter een ander advies heeft gegeven;
  • Als u thuiszorg krijgt, heeft de transferverpleegkundige met u afgesproken vanaf wanneer en hoe vaak de thuiszorg bij u komt. De verpleegkundige van uw afdeling zorgt voor een overdrachtformulier. Dit wordt digitaal verstuurd naar de thuiszorgorganisatie;
  • Als u na ontslag fysiotherapie nodig heeft, moet u zelf een afspraak maken met een fysiotherapeut buiten het ziekenhuis. De fysiotherapeut van het ziekenhuis zal u hierin adviseren;
  • De huisartsenbrief wordt door het ziekenhuis digitaal verstuurd naar uw huisarts.

Enkele dagen na ontslag wordt u gebeld door de GIO-verpleegkundige. Zij vraagt u hoe het met u gaat. Houd er rekening mee dat u bij ontslag nog niet volledig hersteld bent en thuis nog verder moet aansterken. Dit herstel kan van zes weken tot zes maanden duren.

Waar moet u op letten als u weer thuis bent?

Als u weer thuis bent, is het belangrijk dat u verder herstelt. Hieronder vindt u adviezen die u kunnen helpen om sneller te herstellen. De eerste dagen na ontslag kunnen tegenvallen. Dit komt omdat er thuis vaak meer van u gevraagd wordt dan in het ziekenhuis. Luister goed naar uw lichaam en wissel activiteiten en rust voldoende af. Uw buik kan wat opgezet zijn waardoor uw kleding (bijvoorbeeld een broek of rok) kan knellen.

Pijn
U zult de eerste tijd na de operatie last hebben van pijn. U mag pijnstilling innemen volgens afspraak. Als u thuis bent is het goed om te luisteren naar de signalen die uw lichaam geeft. Dan merkt u vanzelf wat u wel en niet kunt. Het is wel belangrijk dat u in beweging blijft.

Wond
De wond wordt meestal onderhuids gehecht. Als de wonden droog zijn, hoeft er geen pleister/verband meer op. Bij lekkende wonden wordt bij ontslag verbandmateriaal voor u besteld.

Lichamelijke verzorging
U mag zich vanaf de tweede dag na de operatie weer douchen. De eerste twee weken na de operatie mag niet in bad, zwemmen of een sauna bezoeken.

Lichamelijke activiteiten
Uw conditie opbouwen is erg belangrijk. Wandel en loop elke dag een stukje verder. We raden u aan om de eerste zes weken geen zware werkzaamheden te verrichten en/of zwaar te tillen (niet zwaarder dan twee kilo). Dit is een te grote belasting voor de wond en de buik. Ook huishoudelijke werkzaamheden zoals bedden verschonen en stofzuigen zijn een te grote belasting. Vermijd de eerste zes weken contactsporten en sporten die veel lichamelijke inspanning vragen. Doe de eerste weken rustig aan met fietsen en autorijden. Het kan enkele maanden duren voordat u zich weer net zo fit voelt als voor de operatie

Seksualiteit
Geen beperkingen.

Werken
U mag uw werk hervatten als u denkt dat u daar weer toe in staat bent. Doet u zware arbeid? Bespreek het hervatten van het werk dan met de chirurg of GIO-verpleegkundige.

Voeding
Eet vezelrijk en drink ruim voldoende (minimaal twee liter in 24 uur). Als de diëtist u voedingsadviezen heeft gegeven, volg deze dan ook thuis op.

Medicatie
Het kan zijn dat u medicatie meekrijgt voor uw darmwerking bij ontslag. Als u meerdere keren per dag naar het toilet gaat voor ontlasting mag u gaan minderen met innemen en uiteindelijk stoppen met deze medicatie.

Ontlasting
Uw ontlasting kan de eerste tijd ontregeld zijn. Als u hier vragen over heeft, kunt u deze aan de GIO-verpleegkundige stellen.

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact op met de verpleegkundige:

  • bij koorts; (hoger dan 38,5 graden);
  • als u aanhoudende of toenemende pijn heeft in de buik;
  • als uw wond ontstoken is, of achteruit gaat of als de wond plotseling gaat lekken;
  • als u aanhoudend misselijkheid bent of braakt, waardoor u niet of nauwelijks kunt eten en drinken;
  • als u een aantal dagen geen ontlasting heeft gehad;
  • als u last heeft van aanhoudende diarree (meer dan vijf keer per dag) of andere problemen met de ontlasting.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: