Opheffen van een darmstoma
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Voor de operatie

Welke afspraken heeft u voor de operatie?

Preoperatieve screening (POS)
U heeft een gesprek met de anesthesist op de Preoperatieve Screening. Hij of zij geeft u uitleg over de narcose en pijnstilling tijdens en na de operatie. De anesthesist bespreekt ook welke medicatie u wel of niet mag innemen voor de ingreep en bekijkt of you de operatie lichamelijk aan kunt.

Hoe bereidt u zich voor?

Trainen van de anusHet
is belangrijk om uw anus te trainen als voorbereiding op de operatie omdat . U doet dit door de anus twee keer per dag vijf keer achter elkaar tien tellen aan te spannen. U kunt hier na het opheffen van de stoma veel baat bij hebben.

Roken en alcoholRoken
is slecht voor de genezing. Wij raden u aan te stoppen voordat de operatie plaatsvindt. Elke dag dat u eerder stopt met roken draagt bij aan een betere conditie en een sneller herstel na uw operatie. Als u rookt en u wilt stoppen, dan kunnen wij u hierbij helpen. Als u alcohol drinkt is ons advies om maximaal één glas alcohol per dag te nemen.

BewegingUit
onderzoek blijkt dat hoe fitter u uw operatie in gaat, hoe sneller u na de operatie weer herstelt. En hoe beter uw conditie voor de operatie is, hoe minder kans u maakt op complicaties na de operatie.

Opname op de verpleegafdeling

Eén of twee weken voor de operatie krijgt u per brief of telefonisch de definitieve operatiedatum van de opnameplanning. U wordt opgenomen op de avond voor de operatie om 20.00 uur of op de dag van de operatie. Dit hangt af van het operatieprogramma en uw persoonlijke situatie.

Wat neemt u me naar het ziekenhuis?

 • uw Rijnstatekaart
 • medicijnen (voor 24 uur) die u dagelijks inneemt, in de oorspronkelijke verpakking
 • toiletartikelen
 • prettig zittende kleding voor overdag, waarmee u over de gang kunt lopen, nachtkleding en pantoffels/slippers en schoenen
 • een hulpmiddel voor het lopen, als u deze gebruikt
 • eventueel een tijdschrift of boek

Sieraden en andere kostbaarheden kunt u beter thuis laten.

De opname

U wordt opgenomen op de avond voor de operatie of op de operatiedag zelf.

 • U wordt opgenomen op de avond voor de operatie.
  U wordt een avond voor de operatie opgenomen als u als eerste aan de beurt bent voor de operatie of door uw persoonlijke situatie. De verpleegkundige brengt u naar uw kamer en bespreekt met u de opname. In dit gesprek krijgt u informatie over de verdere gang van zaken op de afdeling. Zoals het dagprogramma, uw dagboek, onze eetruimte, het belang van in beweging blijven en goede voeding. Na het opnamegesprek dient de verpleegkundige u een injectie toe om trombose te voorkomen (Fraxiparine). Deze injectie krijgt u ook dagelijks na de operatie tot u met ontslag gaat. Op de ochtend van de operatie krijgt u PreOp (speciale drinkvoeding, zie hieronder) aangeboden door de verpleging.
 • U wordt opgenomen op de dag van de operatie.
  U neemt de PreOp (speciale drinkvoeding, zie hieronder) voordat u wordt opgenomen. 
  Op de dag van de operatie meldt u zich bij de receptie in Arnhem. Vervolgens gaat u naar de Ontvangstruimte Operatiekamers. Dit is een afdeling waar patiënten van verschillende specialismen worden opgenomen. Lees meer informatie over de voorbereidingen in Ontvangstruimte op Ontvangstruimte Operatiekamers (rijnstate.nl)
  Na de operatie komt u op de verpleegafdeling. U wordt dan geïnformeerd over de verdere gang van zaken op de afdeling. Zoals het dagprogramma, uw dagboek, onze eetruimte, het belang van in beweging blijven en goede voeding. Na de operatie start u met een antistollingsmedicijn (Fraxiparine) om trombose te voorkomen. U krijgt na de operatie dagelijks een injectie met Fraxiparine tot u weer naar huis gaat.

Tijdstip van de operatie
De arts of de verpleegkundige kan nooit met zekerheid zeggen wanneer u aan de beurt bent. Operaties duren soms langer dan verwacht. Ook kunnen er spoedoperaties tussendoor komen. Hierdoor wordt u soms later geholpen dan aanvankelijk de bedoeling was.

Preop

Tijdens het voorbereidend gesprek op de polikliniek krijgt u 2 flesjes PreOp me van de GIO- verpleegkundige. PreOp is een helder drankje met citroensmaak, dat voornamelijk bestaat uit suikers. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van PreOp voor de operatie een gunstig effect heeft op het herstel na de operatie. Als u 's avonds wordt opgenomen, brengt u de flesjes me naar het ziekenhuis. De verpleegkundige geeft aan wanneer u de PreOp mag innemen. Als u op de dag van de operatie wordt opgenomen, mag u de PreOp innemen op de dag van de operatie voordat u wordt opgenomen in het ziekenhuis. Als u diabetespatiënt bent, dan is deze drank niet voor u geschikt omdat deze drank veel suikers bevat.

Kauwgom
U krijgt van de afdeling ook een pakje kauwgom aangeboden omdat door het kauwen de darmenwerking gestimuleerd wordt. Als de kauwgom op is verzoeken wij u om dit me te laten brengen van thuis. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: