Opheffen van een darmstoma
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Risico's en complicaties

Welke risico's en complicaties kunnen voorkomen?

Bij iedere ingreep is er een risico op complicaties. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico’s op complicaties van een operatie, zoals trombose, longontsteking en nabloeding. Daarnaast is er nog kans op enkele specifieke complicaties

Een ernstige complicatie is lekkage van de darmnaad. Dit komt gelukkig weinig voor. Als dit gebeurt, is het vaak noodzakelijk om opnieuw te opereren. Hierbij moet meestal een stoma worden aangelegd. Deze kan over het algemeen later weer worden opgeheven.

Ook wondinfecties komen voor. Deze worden zo nodig behandeld met antibiotica. Soms is het nodig om de wond open te maken, zodat deze kan worden gereinigd en van binnenuit dicht kan groeien.

Soms komt het voor dat de darmen niet goed op gang komen na de operatie. Het voedsel hoopt dan op en kan het lichaam niet verlaten. U heeft dan een aantal dagen geen ontlasting, een bolle gespannen buik, vol gevoel en last van misselijkheid en braken. Er wordt een maagsonde ingebracht om uw maagsappen af te voeren en de darmen te laten rusten. U mag tijdelijk niet eten en drinken. Om u toch voeding te geven, krijgt u voeding via een infuus. Soms kunnen klysma’s helpen om uw darmen weer op gang te helpen. Zodra uw darmen weer actief zijn, kunt u weer langzaam gaan opbouwen met eten en drinken. Belangrijk is wel dat u blijft bewegen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: