Operatie aan het oor
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Risico's en complicaties

Welke risico’s en complicaties kunnen voorkomen?

Bij iedere operatie is enig risico. Een operatie aan het oor gebeurt onder een operatiemicroscoop met een sterke vergroting. Daardoor is elk deel van het oor tijdens de operatie goed zichtbaar te maken. De operatie kan hierdoor zeer zorgvuldig gebeuren. Dat vermindert de risico's. De volgende complicaties komen in de praktijk dus weinig voor bij operaties aan het oor:

  • Gehoorverlies door beschadiging van het slakkenhuis. Dit kan door een mechanisch letsel tijdens de operatie komen. Het kan ook door de oorontsteking zelf worden veroorzaakt. Zulk gehoorverlies is in het algemeen blijvend.
  • Beschadiging van het evenwichtsorgaan. Daardoor krijgt u duizeligheidsklachten. Deze verdwijnen normaal gesproken binnen een paar maanden.
  • Door het middenoor loopt een dunne zenuw die belangrijk is voor de smaak van de tong. Deze zenuw kan bij de operatie meestal heel blijven. Als de zenuw toch moet worden doorgesneden, ontstaat een verminderde en veranderde smaak van de tong aan deze kant. Deze klacht vermindert na een paar weken snel en verdwijnt meestal uiteindelijk helemaal.
  • De aangezichtszenuw (voor de bewegingen van het gelaat) loopt door hetzelfde gedeelte van het schedelbot waarin ook het gehoororgaan ligt. Letsel aan deze zenuw is bij ooroperaties uiterst zeldzaam.
  • Sommige mensen krijgen een doof gevoel in de oorschelp na de operatie. Ook dit verdwijnt in de loop van de tijd.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: