Operatie aan het oor
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Risico's en complicaties

Welke risico’s en complicaties kunnen voorkomen?

Bij iedere operatie is er sprake van enig risico. Een operatie aan het oor wordt echter verricht onder een operatiemicroscoop met een sterke vergroting. Daardoor is elk deel van het oor tijdens de operatie goed zichtbaar te maken. De ingreep kan hierdoor zeer nauwkeurig gebeuren. Deze complicaties komen in de praktijk slechts weinig voor bij operaties aan het oor:

  • Een onbedoelde afname van het gehoor door beschadiging van het slakkenhuis. Dit kan plaatsvinden door een mechanisch letsel tijdens de operatie. Het kan echter ook door de oorontsteking zelf worden veroorzaakt. Een dergelijk zintuiglijk gehoorverlies is in het algemeen blijvend.
  • Beschadiging van het evenwichtsorgaan. De hierdoor veroorzaakte duizeligheidsklachten verdwijnen in het algemeen binnen een paar maanden.
  • Door het middenoor loopt een dunne zenuw die van belang is voor de smaak van de betrokken tonghelft. Deze zenuw kan bij de operatie meestal intact gelaten worden. Als de zenuw toch moet worden doorgesneden, ontstaat een verminderde en veranderde smaak van de tong aan deze zijde. Deze klacht neemt in het verloop van enige weken snel af en verdwijnt op den duur meestal volledig.
  • De aangezichtszenuw, verantwoordelijk voor de bewegingen van het gelaat, loopt door hetzelfde gedeelte van het schedelbot waarin ook het gehoororgaan ligt. Letsel aan deze zenuw is bij ooroperaties uiterst zeldzaam.
  • Soms is er sprake van een doof gevoel in de oorschelp na de operatie, ook dit neemt in de loop van de tijd af.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: