Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Operatie aan het oor

In overleg met uw arts heeft u besloten dat u voor gehoor- en/of oorklachten een operatie aan het oor krijgt. Hier vindt u meer informatie over deze operatie en wat u kunt verwachten.

Hoe werkt het oor?

Het oor is nodig voor het horen van geluid. Geluid is een luchttrilling. Deze trilling komt via de oorschelp, de gehoorgang en het trommelvlies bij het middenoor, waarin 3 gehoorbeentjes zitten: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Via het middenoor wordt het geluid verder doorgegeven naar het binnenoor (slakkenhuis). Daarna gaan de geluiden via de gehoorzenuw naar de hersenen.

Operatie aan het oor

Opereren kan zinvol zijn wanneer het probleem in de gehoorgang, het trommelvlies of in het middenoor (inclusief gehoorbeentjes) ligt. Bijvoorbeeld:

  • Een te nauwe gehoorgang: wanneer de gehoorgang te nauw is, kan deze met een operatie wijder gemaakt worden.
  • Een middenoorontsteking die niet geneest: bij een ontsteking probeert uw arts eerst om het oor met medicijnen te genezen (meestal met oordruppels en/of antibiotica). Meestal gaat dat goed en geneest het oor. Als dit niet lukt met medicijnen, dan wordt de ontsteking chronisch. In dat geval kan een operatie de oplossing brengen.
  • Bepaalde vormen van gehoorverlies: als er na een ontsteking toch enige schade is overgebleven, bijvoorbeeld een gaatje in het trommelvlies of een beschadiging aan een van de gehoorbeentjes, kunnen we dit soms met een operatie herstellen.
  • Het kan ook voorkomen dat een gehoorbeentje (meestal de stijgbeugel) is vastgegroeid aan zijn omgeving. Ook deze oorzaak van gehoorverlies kunnen we met een operatie worden oplossen.

Het merendeel van de operaties aan het oor zijn operaties aan het trommelvlies en middenoor. Meestal wordt hierbij het oor geopend via een sneetje achter de oorschelp.

De operatie gebeurt onder volledige narcose. U bent dus helemaal in slaap.

Er zijn 2 typen operaties:

Sanerende operatie
Bij een sanerende operatie verwijderen we de ontsteking in het middenoor en meestal ook in het bot achter het oor.

Operatie die het gehoor verbetert
Dit is een operatie met de bedoeling om het gehoor te verbeteren. Dit kan een trommelvliessluiting zijn, een herstel van de gehoorbeetjes of het vervangen van de vastzittende stijgbeugel. Soms gebruiken we daarbij kunststofmateriaal.

Vaak is het mogelijk om in dezelfde operatie de ontsteking te verwijderen en ook het gehoor te verbeteren.

Hoe verloopt de operatie?

Meestal vindt de operatie onder volledige narcose plaats. In bepaalde gevallen bestaat er een voorkeur om de ingreep onder plaatselijke verdoving te verrichten. Het verblijf in het ziekenhuis is afhankelijk van het type operatie. Uw behandelend arts kan u dat voor de operatie vrij nauwkeurig vertellen.

Wat gebeurt er na de operatie?

Meestal kunt u na de operatie dezelfde dag naar huis. Het is beter om dan de eerste nacht niet alleen thuis te zijn. 

Na de operatie wordt u wakker in de uitslaapruimte (verkoeverkamer). Als u goed wakker bent, haalt een verpleegkundige van de verpleegafdeling u weer op. Omdat u een tampon in het geopereerde oor heeft, kunt u minder goed horen. Het kan zijn dat u een licht drukkend verband om, of een pleister op uw oor hebt. Dit verband is bedoeld om het wondvocht op te vangen. U kunt dit zelf regelmatig verschonen.

Als het drinken, eten en plassen goed gaat, verwijdert de verpleegkundige het infuus. U mag dan gewoon eten.

Na een ooroperatie heeft u over het algemeen weinig pijn. Een lichte pijn in of rond het oor of wat spierpijn in de nek kan voorkomen.

Na een week mag u zelf de pleister op het oor en eventueel de hechtpleisters achter het oor verwijderen. U mag ook het gaasje dat in het oor zit eruit halen. Daarna druppelt u uw oor 2 weken, elke ochtend en avond, bijvoorbeeld na het ontbijt en avondeten. Deze druppels kunt u bij uw apotheek ophalen. Het gehoor komt langzaamaan weer terug. We maken een afspraak voor 6 weken na de operatie. U krijgt dan ook een gehoortest. 

Waar moet u op letten als u weer thuis bent?

De eerste 4 weken na de operatie is het belangrijk dat u voorkomt dat er drukverhoging in het oor ontstaat. Dit kunt u doen door:

  • Niet te bukken, niet te zwaar tillen en niet teveel te persen;
  • Altijd te niezen met de mond open.
  • Liever niet zwaar te sporten; wandelen of rustig fietsen is geen probleem.

Onverwachte bewegingen kunnen soms duizeligheid veroorzaken. Probeer dit te voorkomen. U kunt douchen en uw haren wassen maar probeer het oor wel droog te houden. U doet dit door bijvoorbeeld een bekertje op het oor te houden of een vette wat in het oor te stoppen.

Een ooroperatie is na afloop meestal niet zo pijnlijk. Zo nodig kunt u paracetamol nemen.

Als uw evenwichtsorgaan ook ontstoken is geweest, kunt u wat last hebben van duizeligheid of draaierigheid. Dit gaat meestal snel over.

Na een dag kan u zelf het hoofdverband (als u dat heeft) eraf halen en een pleister op het oor plakken. Het gehoor komt in de loop van een paar weken langzamerhand weer terug. Ongeveer 6 weken na de operatie krijgt u een controleafspraak met een gehoortest.

Bij bepaalde ontstekingen (cholesteatoom) is het nodig om 1, 3 en 5 jaar na de operatie een MRI-scan te maken van het oor, ook als u na de operatie geen klachten meer heeft. De arts zal dit met u bespreken.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: