Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Operatie aan het oor

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u vanwege gehoor- en/of oorklachten een operatie aan het oor zult ondergaan. Hier vindt u meer informatie over deze operatie en leest u wat u kunt verwachten.

Hoe werkt het oor?

Het oor is nodig voor het horen van geluid. Geluid is een luchttrilling. Deze trilling komt via de oorschelp, de gehoorgang en het trommelvlies bij het middenoor, waarin zich drie gehoorbeentjes bevinden: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Via het middenoor wordt het geluid doorgegeven naar het binnenoor (slakkenhuis). Vervolgens gaan de geluiden via de gehoorzenuw naar de hersenen, waar de geluiden worden waargenomen en begrepen.

Operatie aan het oor

Opereren kan zinvol zijn, wanneer het probleem in de gehoorgang, het trommelvlies of in het middenoor (inclusief gehoorbeentjes) ligt. Bijvoorbeeld:

  • Een te nauwe gehoorgang: wanneer de gehoorgang te nauw is, kan deze met een operatie wijder gemaakt worden.
  • Een middenoorontsteking die niet geneest: bij een ontsteking probeert uw arts eerst om het oor met medicijnen te genezen (meestal met oordruppels en/of antibiotica). In het algemeen gaat dat goed en geneest het oor zonder nadelige gevolgen. Als dit niet lukt, dan kan de ontsteking een meer permanent karakter krijgen. In dat geval kan een operatie de oplossing brengen.
  • Bepaalde vormen van gehoorverlies: als na een ontsteking toch enige schade is overgebleven, bijvoorbeeld een gat in uw trommelvlies of een beschadiging aan een van de gehoorbeentjes, kan dit over het algemeen met een operatie worden hersteld.
  • Het kan ook voorkomen dat een gehoorbeentje (meestal de stijgbeugel) is vastgegroeid aan zijn omgeving. Hieraan hoeft geen ontsteking te zijn voorafgegaan. Ook deze oorzaak van gehoorverlies kan met een operatie vaak worden verholpen.

Het merendeel van de operaties aan het oor betreft operaties aan het trommelvlies en middenoor. In het algemeen wordt hierbij het oor geopend via een snede achter de oorschelp. Er zijn twee typen operaties:

Sanerende operatie
Bij een sanerende operatie wordt de aanwezige ontsteking in het oor verwijderd. Hierbij wordt vaak zowel het middenoor als ook het daarachter gelegen deel van het schedelbot geopend.

Operatie die het gehoor verbetert
Dit is een operatie met de bedoeling het gehoor te verbeteren. Dit kan een trommelvliessluiting zijn, een herstel van de gehoorbeenketen of het gedeeltelijk vervangen van de vastzittende stijgbeugel. In sommige gevallen zal daarbij gebruik gemaakt moeten worden van kunststofmateriaal.

Gelukkig is het in veel gevallen mogelijk om tijdens dezelfde operatie zowel de ontsteking te verwijderen als de oorzaak voor de slechthorendheid weg te nemen.

Hoe verloopt de operatie?

Meestal vindt de operatie onder volledige narcose plaats. In bepaalde gevallen bestaat er een voorkeur om de ingreep onder plaatselijke verdoving te verrichten. Het verblijf in het ziekenhuis is afhankelijk van het type operatie. Uw behandelend arts kan u dat voor de operatie vrij nauwkeurig vertellen.

Wat gebeurt er na de operatie?

Meestal kunt u na de operatie dezelfde dag naar huis. Het is beter om dan de eerste nacht niet alleen thuis te zijn. 

Na een operatie aan het oor heeft u over het algemeen weinig pijn. Een lichte pijn in of rond het oor of wat spierpijn in uw nek kan voorkomen. Als uw evenwichtsorgaan bij de ontsteking betrokken is, kunt u wat last hebben van duizeligheid. Dit gaat vaak snel over. Bij bepaalde ontstekingen is het gewenst om het oor na ongeveer een jaar een MRI-scan te maken, ook als u na de operatie geen klachten meer heeft. De arts zal dit met u bespreken

Na een dag kan u zelf het hoofdverband (als u dat heeft) verwijderen en een pleister op het oor plakken. Na een week mag u zelf de pleister op het oor en de eventuele hechtpleisters achter het oor verwijderen en het gaasje dat in uw oor zit eruit halen. Daarna druppelt u het oor twee weken, twee keer per dag. Het gehoor komt langzamerhand weer terug. Zes weken na de operatie krijgt u een controle-afspraak met een gehoortest.

Waar moet u op letten als u weer thuis bent?

De eerste vier weken na de operatie is het belangrijk dat u voorkomt dat er drukverhoging in het oor ontstaat. Dit kunt u doen door niet te bukken, niet te tillen en niet te persen. Nies met uw mond open. Onverwachte bewegingen kunnen soms duizeligheid veroorzaken. Probeer deze te voorkomen. Sport dus een paar weken niet. U kunt wel wandelen of rustig fietsen. U kunt douchen en uw haren wassen, maar probeer het oor wel droog te houden. Houd bijvoorbeeld een bekertje op uw oor of stop er een vette wat in. Zo loopt er geen water in uw oor.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: