Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Oorschroef (BCD)

Met uw arts heeft u afgesproken dat bij u een oorschroef (BCD) geplaatst wordt. Hier vindt u meer informatie over deze operatie en leest u wat dit inhoudt.

Wat is een oorschroef?

BCD is de afkorting van Bone Conducting Device. We noemen dit ook wel een oorschroef. Vroeger werd dit een Bone Anchored Hearing Aid (BAHA) genoemd. Het bestaat uit een klein titanium schroefje (implantaat) van vier millimeter (bij jonge kinderen drie millimeter) dat tijdens een korte operatie in het bot achter een van de oren wordt geplaatst. Op dit schroefje zit een opbouw van een paar millimeter waarop later een hoortoestel wordt bevestigd. Ongeveer zes tot acht weken na de operatie zit het schroefje zo stevig in het bot vast dat het hoortoestel gedragen kan worden. De opbouw steekt iets door de huid heen zodat het hoortoestel gemakkelijk vast- en weer losgemaakt kan worden. Hiervoor wordt de huid iets dunner gemaakt tijdens de operatie.

Hoe werkt een oorschroef?

Het geluid wordt opgevangen door het hoortoestel en doorgegeven via de schroef direct op het bot van de schedel. Zo bereikt het geluid het binnenoor (slakkenhuis). De gehoorgang en het middenoor (waarin de gehoorbeentjes zitten) worden hierbij overgeslagen.

Wanneer komt u in aanmerking voor een oorschroef?

Als u problemen hebt met de gehoorgang, bijvoorbeeld door eczeem of een vernauwing, of als u een probleem hebt met het middenoor, bijvoorbeeld een loopoor. Het dragen van een gewoon hoortoestel is dan vaak niet mogelijk omdat dit een oorontsteking veroorzaakt. Het gehoor van uw binnenoor mag echter niet te slecht zijn, omdat de oorschroef dan niet goed werkt. Daarom wordt uw gehoor eerst uitgebreid onderzocht door een audioloog. Tijdens dit onderzoek wordt de oorschroef als het ware nagebootst met een soort beengeleider. Tegenwoordig wordt een oorschroef ook wel eens aan beide zijden geplaatst. Soms wordt een BAHA geplaatst als er sprake is van gehoorverlies van het middenoor of binnenoor of wanneer het gehoor enkelzijdig volledig is uitgevallen.

Wordt een oorschroef vergoed?

De regels voor de vergoeding veranderen steeds. Als de KNO-arts en de audioloog eenmaal hebben vastgesteld dat een BCD voor u zinvol is dan zal de verzekeraar dit zeer waarschijnlijk vergoeden. Wel is het raadzaam dit nog even bij uw verzekering na te vragen.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: