Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Oogafwijkingen bij ziekte van Graves

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte, waarbij uw lichaam afwijkende antistoffen produceert die de lichaamseigen cellen of weefsels van uw schildklier aantasten en zelfs afbreken. Deze antistoffen beïnvloeden de werking van de schildkliercellen waardoor deze te snel gaan werken en te veel schildklierhormonen produceren. Deze antistoffen kunnen ook oogafwijkingen veroorzaken. Dit gebeurt vooral bij mensen die roken.

Oogafwijkingen

Oogklachten komen regelmatig voor bij patiënten met de ziekte van Graves. De oorzaak is een ontstekingsproces in de oogkas achter het oog. Hierdoor zwelt het spier- en vetweefsel achter het oog op. Uw oogleden kunnen zich daardoor terugtrekken (schrikogen of Graves Orbitopathie) of u kunt last krijgen van dubbelzien.

Risicogroepen

De ziekte van Graves komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en ontwikkelt zich veelal tussen het 25ste en 50ste levensjaar.

Behandeling

Het eerste en belangrijkste advies is te stoppen met roken. In meeste gevallen bieden oogdruppels een uitkomst. Bij slecht 5 procent is de aandoening zo erg, dat behandeling met medicijnen (prednison) of een operatie nodig is. Afhankelijk van de ernst van uw aandoening krijgt u ontstekingsremmende medicijnen. Zelden is het nodig om het ontstoken weefsel achter uw oog te bestralen, soms moet een oogkasverruimende operatie worden uitgevoerd.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: