Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Ontslag uit het ziekenhuis. Wat regelt u zelf?

Na uw behandeling in het ziekenhuis mag u vaak naar huis. Het is vooraf moeilijk te zeggen wanneer dat moment precies is. U hoort dit meestal één of twee dagen van te voren.

Dat u naar huis mag, is meestal een fijn bericht. Zeker als er iemand thuis is die u helpt. Wanneer dit niet het geval is, moet u zelf organiseren dat u thuis zorg en steun krijgt. Dit roept soms vragen op. Belangrijk is dat u weet dat niet meer alle zorg wordt vergoed en verzorgd door de overheid, thuiszorg of het ziekenhuis. Steeds vaker wordt u gevraagd bepaalde zaken zelf te regelen, omdat er kosten aan verbonden zijn en er veel keuzevrijheid is. Het Transferbureau van Rijnstate regelt de noodzakelijke zorg die u nodig heeft om met ontslag te kunnen.

Om u op weg te helpen, hieronder een aantal zaken die u of uw familie / mantelzorg zelf moet regelen:

Huishoudelijke hulp 
Informeer bij uw gemeente, afdeling Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of het zorgloket naar wat de mogelijkheden voor u zijn.

Hulpmiddelen 
Regel (loop)hulpmiddelen zoals een rollator, douchestoel, urinaal, postoel en dergelijke bij de (uitleen)winkel bij u in de buurt.

Aanpassingen in uw woning 
Informeer bij uw gemeente, afdeling WMO of het zorgloket naar wat de mogelijkheden voor u zijn.

Maaltijdvoorziening 
Kant- en klaarmaaltijden, Tafeltje Dekje of catering.
Bezorging van boodschappen door uw supermarkt.

Personenalarmering 
Informeer bij uw gemeente of zorgverzekeraar wat de mogelijkheden zijn en of er een vergoeding wordt geboden in uw situatie.
Er zijn diverse instanties en thuiszorgorganisaties die dit aanbieden.

Zorghotel 
Als u na ontslag uit het ziekenhuis niet rechtstreeks naar huis wilt gaan maar in een zorghotel wilt verblijven, is dit uw eigen keuze.

In dat geval bespreekt en regelt u zelf een plek. Aan een zorghotel zijn naast eventuele kosten voor de thuiszorg ook hotelkosten verbonden. De indicatie voor de thuiszorg wordt wel door het Transferbureau van Rijnstate geregeld.

Informeer bij uw zorgverzekeraar wat de mogelijkheden zijn voor u en of u hiervoor een vergoeding krijgt. Dit is afhankelijk van uw polis.

Als u bovenstaande zaken nog moet regelen, is dit geen reden om langer in het ziekenhuis te verblijven.

Telefoonnummer 

Heeft u vragen over deze informatie? Neem dan contact op met het Transferbureau, telefoon 088 - 005 6629.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: