Ondersteunende zorg bij kanker
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Ondersteunende zorg buiten het ziekenhuis

Voor ondersteunende zorg buiten het ziekenhuis kunt u de verwijsgids van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) raadplegen: www.kanker.nl/verwijsgids.
U kunt ook onderstaande video bekijken. 

Oncologische revalidatie 

Er zijn steeds meer fysiotherapiepraktijken die gespecialiseerd zijn in zorg en revalidatie voor mensen die zijn of worden behandeld voor kanker. Vraag uw verpleegkundige naar adressen van praktijken bij u in de buurt.

Inloophuizen 

Inloophuizen bieden laagdrempelige ondersteuning aan patiënten met kanker en hun naasten in een huiselijke sfeer. In een inloophuis vindt u lotgenotencontact, informatie en ondersteuning. Het huis wordt gerund door vrijwilligers en het is dus geen therapeutische instelling.
U kunt er binnenlopen voor een kopje koffie of thee en een gesprekje met een van de gastvrouwen of lotgenoten. Maar de inloophuizen organiseren ook vaak activiteiten of informatiebijeenkomsten speciaal voor mensen die geraakt zijn door kanker. 

In de omgeving van Rijnstate zijn twee inloophuizen: 

  • Het Toon Hermans Huis
    Stadhoudersstraat 60 in Arnhem
    026 - 213 3196
    www.thharnhem.nl 
  • Het Braamhuis
    Reisenakker 12 in Zevenaar
    0316 - 33 2111/ 06 - 8310 9358
    www.braamhuis.nl

Binnenlopen kan tijdens openingstijden. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. Voor activiteiten moet u zich meestal wel van tevoren aanmelden. Zie daarvoor de website van de inloophuizen. Soms wordt een (financiële) bijdrage gevraagd voor de activiteiten. Ook in Doetinchem en Ede zijn inloophuizen. 

Het Helen Dowling Instituut (HDI) 

Het HDI (voorheen Taborhuis) geeft mensen met kanker psychosociale begeleiding: ondersteuning bij het zoeken naar een manier om met kanker om te gaan en door te leven. Ook uw naasten kunnen in het HDI ondersteuning krijgen. Partners van mensen met kanker krijgen vaak een zware rol. Verzorgen, ondersteunen, veel taken overnemen en zelf sterk (willen) blijven, kunnen leiden tot vermoeidheid. Als er geen partner is, dan is er meestal een goede vriend(in), dochter, zoon, familielid of kennis die deze rol op zich neemt. Ook zij kunnen terecht bij het HDI.
U vindt het HDI in Arnhem (tel. 026 - 443 4049) en in Groesbeek (tel. 024 - 684 3620). Meer informatie vindt u op www.hdi.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden. Het HDI biedt ook therapieën aan via internet, o.a. voor vermoeidheid en angst (www.mindermoebijkanker.nl en www.minderangstbijkanker.nl).

Thuiszorg: gespecialiseerde verpleegkundigen oncologie en palliatieve zorg 

De gespecialiseerde wijkverpleegkundige komt bij u thuis en inventariseert samen met u en uw naasten wat de vragen zijn die op uw pad komen. Dit kunnen vragen zijn op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel gebied. De wijkverpleegkundige helpt u met het regelen van zorg en met het zoeken naar oplossingen voor problemen. Ook kan zij ondersteuning en begeleiding bieden bij vragen van psychische en sociale aard. Vraag uw verpleegkundige in het ziekenhuis naar adressen en verwijzing. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: