Ondersteunende zorg bij kanker
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Beweging

De ziekte kanker en de behandelingen kunnen vermoeidheid veroorzaken. Een deel van de (ex-) patiënten houdt na de behandeling lange tijd last van vermoeidheid of een verminderde conditie, soms in ernstige mate. De oorzaken daarvan zijn niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen lichamelijke en emotionele factoren een rol. 

Negatieve spiraal van vermoeidheid 

Als u moe bent, gaat u het vaak rustiger aan doen. Maar het risico daarvan is dat u in de negatieve spiraal van vermoeidheid komt. Doordat u moe bent, wordt u minder actief. Door de verminderde activiteit gaat uw conditie achteruit en vermindert uw spiermassa. Hierdoor wordt de vermoeidheid juist weer erger. Uit onderzoek blijkt dat lichamelijk actief zijn tijdens en na de behandeling voor kanker uw conditie, vermoeidheid en kwaliteit van leven verbetert. Mensen die lichamelijk actief zijn, hebben meestal minder klachten van een behandeling met chemotherapie en hebben na de behandeling minder moeite om weer met hun werk te beginnen.

Nederlandse Norm Gezond Bewegen 

Misschien kent u de ‘Nederlandse Norm Gezond Bewegen’ (NNGB). Het advies is om minstens 150 minuten (2,5 uur) per week te bewegen, ook tijdens de behandeling met chemotherapie. Misschien lukt dit de eerste dagen na de kuur niet omdat u zich te ziek voelt, maar in de goede dagen kunt u wel weer gaan bewegen. 

Dit bewegen bestaat uit conditietraining (denk aan wandelen en fietsen, cardiofitness) gecombineerd met krachttraining (twee keer per week). 

Bijvoorbeeld: drie of vier keer per week een halfuur wandelen, fietsen, cardio fitness en/of zwemmen en twee keer per week half uur krachttraining (bijvoorbeeld met gewichtjes). Ook kan het prettig en stimulerend zijn ‘mee te sporten’ met bijvoorbeeld een televisieprogramma (Nederland in beweging). Beweeg altijd op uw eigen niveau en binnen uw eigen grenzen. Het stimuleert vaak als u dit samen met iemand kunt doen. 

Daarnaast is het prima als u bijvoorbeeld ’s middags een poosje gaat rusten als u dat nodig heeft. Probeer een goede balans te vinden tussen rust en lichamelijke activiteit.

Bewegen onder begeleiding 

Bewegen kunt u zelf doen, thuis of in de sportschool. Maar soms is het prettig om begeleiding te krijgen. Er zijn diverse fysiotherapeuten in de regio die een revalidatieprogramma aanbieden voor mensen met kanker, dat kan individueel of in groepsverband. Hieraan kunt u vaak ook tijdens de behandeling al deelnemen. 
Informatie hierover kunt u vinden bij: 

Oncologisch beweegprogramma ‘Evenwicht’ 

Het programma Evenwicht wordt aangeboden In Rijnstate Zevenaar. Het beweegprogramma start zo snel mogelijk na aanvang van de medisch oncologische behandeling (curatief dan wel palliatief) en gaat door tot ongeveer vier weken na de laatste behandeling.

Wat zijn de doelen? 

  • behoud van conditie of beperken van conditieverlies tijdens de behandeling van kanker
  • bieden van lotgenotencontact
  • bij voedings- of psychosociale problemen doorverwijzen naar betreffende specialist

Voor wie is het? 

Voor iedereen met de diagnose kanker en die behandeld wordt of is bij Rijnstate. 

Afspraak maken? 

Wilt u aan de slag met het programma Evenwicht? Neem dan contact op met de afdeling Fysiotherapie, telefoonnummer: 088 - 005 6366.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: