Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

NO-meting bij kinderen

In overleg met je kinderarts heb je besloten dat je binnenkort een NO-meting krijgt. Hier lees je wat dit onderzoek is en wat je kunt verwachten.

Wat is een NO-meting?

Bij een NO-meting meten we hoeveel NO er in de lucht zit die je uitademt. NO is een afkorting voor stikstofmonoxide. Als je een ontsteking hebt in de wand van de luchtwegen, die past bij astma, zit er meer stikstofmonoxide in de lucht die je uitademt.

Hoe bereid je je voor?

Het uur voor de NO-meting mag je niet meer eten en drinken. Ook is het verstandig om een halfuur voor het onderzoek niet meer te sporten en geen andere lichamelijke inspanning te doen. Als je op dit moment bezig bent met een antibiotica-, Dexamethason- of Prednisonkuur bij een luchtweginfectie of als je hiermee net gestopt bent, meld dit dan op tijd aan de polikliniek Kindergeneeskunde. Het kan gebeuren dat het onderzoek dan wordt uitgesteld.

Hoe verloopt het onderzoek?

Op de dag van het onderzoek meldt je je aan bij de aanmeldzuil van de afdeling Longfunctie.

De analist die het onderzoek bij je doet vertelt je steeds wat je moet doen. Voor dit onderzoek gebruikt hij een klein apparaat. Je blaast alle lucht uit en doet het mondstuk van het apparaat in je mond. Je ademt diep in door het apparaat en blaast daarna rustig uit door het apparaat. Als je lucht uitblaast hoor je een pieptoon. De analist kan hierdoor horen of je op de juiste manier blaast. In- en uitademen door een apparaat is even wennen. Je mag dan ook eerst even oefenen. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten.

Tips voor het onderzoek

  • Neem iemand mee naar het ziekenhuis. Je vader, moeder of iemand anders die je vertrouwt. Hij of zij mag bij je blijven tijdens het onderzoek. Je mag één extra persoon meenemen naar het onderzoek.
  • Heb je ergens last van, zit je niet goed of heb je pijn tijdens het onderzoek? Vertel dit dan altijd. Dan kijken we wat we daar aan kunnen doen.
  • We vertellen altijd duidelijk wat er gaat gebeuren voor het onderzoek. Stel gerust vragen als je iets wilt weten of als je iets niet begrijpt.

Wanneer krijg je de uitslag?

De uitslag krijg je van de kinderarts die het longfunctieonderzoek aanvraagt. Dat gebeurt tijdens een afspraak in het ziekenhuis of via de telefoon. De arts bespreekt dat met jou en je ouders wat er is gemeten en wat dat voor jou betekent.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: