Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Nieuwe blaas

U wordt binnenkort geopereerd om een nieuwe blaas te krijgen. In medische termen wordt dit neoblaas genoemd. U wordt hiervoor opgenomen op de afdeling Oncologie- Urologie. Hier leest u meer over deze operatie.

Over de nieren en de urinewegen

In de nieren wordt het bloed gefilterd en de afvalstoffen worden eruit gehaald. Deze afvalstoffen worden afgevoerd in de vorm van urine. In het nierbekken wordt de urine verzameld en van daaruit door de urineleiders vervoerd naar de blaas. Er past meestal een ruime hoeveelheid urine in de blaas. Als de blaas vol is, geeft het lichaam een seintje dat de blaas geleegd moet worden. Als de blaas niet goed werkt, of als deze vanwege ziekte moet worden verwijderd is het soms mogelijk een nieuwe blaas aan te leggen (een neoblaas).

De neoblaas  

U krijgt een nieuwe blaas. Dit wordt in medische termen een neoblaas genoemd.
De neoblaas komt op de plaats van de originele blaas. Deze wordt op de plasbuis vastgemaakt en de urineleiders worden erop aangesloten. De eerste weken na de operatie komen er twee slangetjes uit uw buik. Deze zitten in de urineleiders naar de nieren.
De urine komt via deze slangetjes naar buiten. Zo kunnen de inwendige hechtingen goed genezen. Na ongeveer twee weken wordt er een foto van de neoblaas gemaakt. Als deze goed is worden de slangetjes verwijderd. Door de bekkenbodemspieren te gebruiken kunt u na goed oefenen weer zelf plassen en uw plas ophouden.

De neoblaas leegmaken en spoelen 

De neoblaas wordt gemaakt van een stuk van de dunne darm van 40 tot 60 cm. Daardoor kunnen slijm en vlokken in de urine komen en deze kunnen de uitgang blokkeren. Twee tot vier keer per dag wordt de neoblaas met een spoelvloeistof gespoeld. Hierdoor raakt de blaas eraan gewend gevuld te zijn. Daarnaast zorgt het spoelen ervoor dat de katheter doorgankelijk blijft en wordt overtollige slijmvorming voorkomen.

De eerste maanden moet u in de thuissituatie de neoblaas spoelen met spoelvloeistof.
Daarom leert u voor de operatie hoe u zelf met een katheter (slangetje) via de plasbuis de neoblaas leeg kunt maken en spoelen. De continentieverpleegkundige geeft u hierover instructies.

Pas tijdens de operatie zal blijken of een neoblaas bij u mogelijk is. Als het niet mogelijk is, krijgt u een urinestoma. Daarom heeft u hierover ook informatie gekregen.

Voor- en nadelen van urinestoma en neoblaas 

Voordelen urinestoma

Voordelen neoblaas

Geen verstoring van de nachtrust

Geen verstoring van het lichaamsbeeld

Gewicht van het zakje geeft tijdstip van legen aan

Plassen via de normale weg

Nadelen urinestoma

Nadelen neoblaas

Verstoring van het lichaamsbeeld

Kans op zelfkatheterisatie

Dragen van een uitwendig zakje

Kans op nachtelijke incontinentie

Mogelijke lekkages en huidproblemen

Wekker zetten om ’s nachts te plassen

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: