Nierstenen
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Niersteenvergruizing

Niersteenvergruizing wordt ook wel Extracorporal ShockWave Lithotripsy of ESWL genoemd. De niersteenvergruizer laat de niersteen door middel van krachtige geluidsgolven uiteenvallen in kleinere deeltjes. De deeltjes worden daarna met de urine uitgeplast.

Verloop van de behandeling 

Tijdens de behandeling ligt u met gedeeltelijk ontbloot lichaam op een beweegbare tafel. Afhankelijk van de positie van de steen ligt u op uw buik of rug. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt een deel van uw rug of buik ingesmeerd met gelei. Met behulp van een röntgen- en of echografieapparaat wordt de niersteen opgezocht. 
Hierna kunnen de geluidsgolven nauwkeurig op de niersteen worden gericht en kan de behandeling beginnen. Tijdens het richten van de geluidsgolven en de behandeling zelf moet u zo stil mogelijk liggen. Op die manier blijven de geluidsgolven gericht op de niersteen.

Duur van de behandeling 

De behandeling duurt ongeveer dertig minuten, afhankelijk van de ligging en de bereikbaarheid van de steen. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: