1. Nierkanker
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Nierkanker

Wat is nierkanker?

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Om te groeien en om beschadigde of verouderde cellen te vervangen, maken we continu nieuwe cellen aan. Deze ontstaan door celdeling: een cel splitst zich in twee cellen. Soms gaat er door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval iets mis in de celdeling. Cellen kunnen zich overmatig gaan delen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Als dat gebeurt in de nieren, spreken we van nierkanker.

Nieren

De nieren zijn twee boonvormige organen, die achter de buikholte liggen, aan weerszijden van de wervelkolom. Zij zuiveren de afvalstoffen uit het bloed en zetten deze om in urine. De meest voorkomende tumor in de nier is het niercelcarcinoom, ook wel bekend als Grawitztumor.

Hoe herkent u nierkanker?

Nierkanker geeft in het begin zelden klachten. U kunt last krijgen van pijn in de zij, vermoeidheid, lusteloosheid, verminderde eetlust en koorts. Ook kan het voorkomen dat u bloed in uw urine vindt en dat u afvalt zonder aantoonbare reden.

Risicogroepen

In Nederland wordt per jaar bij circa 1.700 mensen nierkanker vastgesteld. Nierkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Nierkanker kan op alle leeftijden voorkomen. Over de oorzaken van nierkanker is nog weinig bekend.

Behandeling

De behandelingsmogelijkheden bestaan uit:

  • Chirurgie (operatie)
  • Angiogenese-remmers (medicijnen die de groei van bloedvaten remmen)
  • Immunotherapie (behandeling met medicijnen die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert)

De laatste twee behandelmethoden zijn palliatieve behandelingen en worden soms toegepast als de kanker is uitgezaaid.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.