Aandoening, behandeling en onderzoek
Patient en arts
Laatste informatie over het coronavirus

Neustrauma

Oorzaak

Er is sprake van een neustrauma als uw neus bij een (onge)val, slag of stoot is beschadigd. Dit kan aan zowel de buiten- en/of aan de binnenkant zijn. Soms is de beschadiging aan de buitenkant te zien of te merken, doordat er een zwelling ontstaat of omdat uw neus scheef staat. In andere gevallen ziet of merkt u niets.

Klachten

Een val of slag op de neus gaat dikwijls gepaard met een neusbloeding. Door de bloedvlekken op uw kleding lijken enkele bloeddruppels heel ernstig. Vaak valt het allemaal erg mee. Wel zwelt de neus al snel flink op, ook al is de neus minimaal gekneusd.

De neus is in principe erg gevoelig, maar met name het slijmvlies in de neus is kwetsbaar. Naast de schrik door het zien van bloed is natuurlijk ook de pijn erg onaangenaam. De neus is zeer gevoelig voor pijnprikkels. Als u na een neustrauma een scheve of dichtzittende neus lijkt te hebben, verwijst uw huisarts u voor de zekerheid naar de KNO-arts.

Behandeling

De KNO-arts kan beoordelen hoe ernstig de neusaandoening is en kan u adviseren wat u hieraan kunt doen. De onderzoeken zijn met name gericht om te kijken in welke mate uw neus is beschadigd. Daarbij bekijkt hij uw neus zowel van buiten als van binnen.

Meestal blijkt na een aantal dagen dat de beschadiging meevalt en dat de nieuws na het slinken van de zwelling weer recht komt te staan. Als de neus is gebroken, kan de KNO-arts de neus binnen een week na de val rechtzetten. Dat gebeurt meestal onder lokale verdoving op de polikliniek.

Tips bij een bloedneus

  • Houd het hoofd koel, blijf rustig, want spanning verergert de klachten
  • Vermijd druk, dus niet bukken persen of tillen. De neus niet snuiten!
  • Niet warm / heet eten, drinken of douchen
  • Neem zoveel mogelijk rust, maar ga niet helemaal plat liggen. Liever met het hoofd
    iets hoger.
  • Antistollingsmiddelen staken, in overleg met de arts.
  • Als u moet niezen, dan met open mond.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: