Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Neusschelpen verkleinen

Over de neus

De neus is er niet alleen voor de reuk, maar is vooral een deel van de ademhalingsorganen. In de neus wordt de ingeademde lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Zo wordt meer dan 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen, door de neus gefilterd en onschadelijk gemaakt. Daarnaast heeft de neus een belangrijke functie bij de stemvorming. Ook de afvloed van het traanvocht verloopt via de neus.

Stoornissen in de functie van de neus

Verstopping van de neus wordt vaak veroorzaakt door slijmvlieszwelling van de neusschelpen. De neusschelpen zitten beiderzijds aan de binnenkant van de neus. Zij kunnen bij verkoudheid, bij allergie en soms zonder aanwijsbare reden dikker worden. Als hierdoor de neusdoorgankelijkheid wordt verstoord, de zwelling een vol gevoel in het hoofd geeft en de reuk minder wordt, kan de KNO-arts adviseren de neusschelp(en) te verkleinen.

Behandeling

De operatie

Tijdens de operatie, die ongeveer 20 minuten duurt,  worden de neusschelpen kleiner gemaakt. Dit gebeurt met een schaartje, waarbij een klein randje van de onderste (en zelden van de middelste) neusschelpen wordt verwijderd. De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving of algehele narcose.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: