Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Neurostimulatie bij blaasproblemen (PTNS)

In overleg met uw arts heeft u besloten dat u uw blaasklachten laat behandelen met elektrische stimulatie (medische afkorting: PTNS). Hier leest u over deze behandeling. 

Wat is PTNS?

De afkorting PTNS staat voor percutaneous tibial nerve stimulation (percutane tibiale zenuwstimulatie). Hierbij wordt de onderbeenzenuw (medische term: nervus tibialis) gestimuleerd met lichte elektrische prikkelingen. De onderbeenzenuw loopt vanuit het onderbeen naar het achterste gedeelte van het ruggenmerg, het sacrale zenuwcentrum. Van hieruit wordt de blaasfunctie geregeld. Het prikkelen van deze zenuw zorgt ervoor dat de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt. Zo kan de normale blaasfunctie zich herstellen.

Behandelingen waarbij de zenuwen worden beïnvloed, noemen we ook wel neuromodulatie, neurostimulatie of zenuwstimulatie. 

Wanneer krijg u PTNS?

U komt in aanmerking voor PTNS bij een van deze klachten: 

  • urineverlies dat samengaat met aandrang om te plassen (aandrangincontinentie)
  • vaker dan normaal moeten plassen, in de regel meer dan tien keer per dag
  • een aanhoudend sterk gevoel te moeten plassen (aandrang)
  • pijn in de bekkenbodem
  • moeite met goed leegplassen

Let op! 

  • Als u een pacemaker heeft, komt u niet in aanmerking voor PTNS. De uroloog neemt in dit geval contact op met uw behandelend cardioloog.
  • Bent u zwanger óf wilt u binnenkort zwanger raken, geef dit dan door aan uw arts of verpleegkundige. De PTNS-behandeling wordt dan gestopt.

Hoe verloopt de behandeling? 

De verpleegkundige plaatst een zeer dunne naald in uw huid net boven de enkel in een zenuw. Op de binnenkant van uw voet wordt een elektrode geplakt. De naald en de elektrode worden verbonden met een stimulatieapparaat. Dit apparaat activeert de zenuw die in het been zit. 

Tijdens de stimulatie kunt u een tintelend of prikkelend gevoel hebben in het onderbeen. Soms kunt u een scherpe pijn voelen. Zeg het tegen de verpleegkundige als dat zo is. De stimulatie wordt dan verminderd, waardoor de pijn direct verdwijnt. Na de behandeling kunt u even een ongemakkelijk gevoel in uw been of voet hebben. Houd hier rekening mee als u opstaat van de behandelstoel. 

De behandeling duurt 30 minuten. De behandeling wordt twaalf weken lang eenmaal per week uitgevoerd. Het is belangrijk dat u geen enkele behandeling overslaat. Als de behandeling het gewenste effect heeft, wordt in overleg met uw arts het vervolgschema van de behandelingen vastgesteld. 

De behandeling vindt plaats op de Dagverpleging van Rijnstate Velp of Rijnstate Zevenaar. 

Bijwerkingen 

De kans op bijwerkingen bij deze behandelingsmethode is minimaal. Eventueel kunnen er huidirritaties of milde pijnklachten ontstaan bij de insteekplaats van de naald.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: