Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Neurogene incontinentie

Wat is neurogene incontinentie?

Het is mogelijk dat het proces van continentie wordt verstoord door neurologische afwijkingen. Dit betekent dat signalen van de zenuwen die uw blaas en sluitspieren besturen, niet goed meer worden doorgegeven. Deze stoornissen kunnen voorkomen bij aandoeningen van het ruggenmerg (bijvoorbeeld een dwarslaesie of spina bifida). Ook kunnen stoornissen optreden bij suikerziekte, multiple sclerose of na een operatie aan de blaas waarbij een zenuw beschadigd is.

Behandeling van neurogene incontinentie

Bij neurogene incontinentie zijn er verschillende behandelingen mogelijk:

  • blaastraining: het proberen te vergroten van uw blaascapaciteit door middel van blaastraining (het uitstellen van plassen). Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut of continentieverpleegkundige kan u dit aanleren, waarbij ook leefadviezen worden besproken;
  • medicatie (anti-cholinergica);
  • blaasspoelingen;
  • neurostimulatie (PTNS): bij neurostimulatie worden de zenuwen met zachte elektrische pulsen gestimuleerd. Zo is het mogelijk om de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor de controle van de blaas te beïnvloeden;
  • botoxinjecties: als botox (botuline-toxine) in de blaasspier wordt gespoten, wordt de signaaloverdracht van de zenuwuiteinden naar uw blaasspier geblokkeerd. Hierdoor neemt het samentrekken van de blaas af. Daarnaast worden waarschijnlijk ook gevoelszenuwen vanuit uw blaas geblokkeerd, waardoor het gevoel van aandrang om te plassen vermindert.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: