Nekpijn
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Cervicale radiculaire pijn

Wat is cervicale radiculaire pijn?

Vanuit het ruggenmerg treden grote zenuwen naar buiten, deze gaan naar onder andere uw armen en benen. Het ruggenmerg loopt, goed beschermd, in het midden van de wervelkolom. De grote zenuwen, zenuwwortels, lopen tussen de wervelkolom door naar buiten. In het geval van de nekzenuwwortels naar uw schouder en arm. Zo’n zenuwwortel kan geïrriteerd raken door bijvoorbeeld beklemming. Deze beklemming kan ontstaan door onder andere overmatige botaangroei bij artrose of een uitstulping van de tussenwervelschijf. Als een zenuwwortel geïrriteerd is, kan dat uitstralende pijn geven in uw nek, schouder en/of arm. Ook kan dit doof gevoel, tintelingen en krachtverlies veroorzaken.

Behandeling

U bepaalt samen met uw behandelend arts wat voor u de beste behandeling is. De twee meest toegepaste technieken om cervicale radiculaire pijnklachten te behandelen zijn:

  • Epidurale toediening van corticosteroïden
    Via een injectie in uw nek worden er corticosteroïden ingespoten. Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers. De geïrriteerde zenuwwortels komen hierdoor tot rust en de pijn kan hierdoor minder worden. Lees meer in onze folder Epidurale corticosteroïdeninjectie.
  • PRF-behandeling van de zenuwwortel
    Via uw nek wordt er een naald vlak bij de aangedane zenuw geplaatst. Deze behandeling gebeurt met behulp van röntgen. Als de naald in de goede positie zit, wordt dat gecontroleerd doorkleine “stroomstootjes”: u ervaart dit als een kloppend of kriebelend gevoel. Als de juiste plek is gevonden wordt de zenuw behandeld met stroompulsjes zonder verhit te worden. Hierdoor is de pijngeleiding van de aangedane zenuw verminderd en kan de pijn minder worden. Lees meer in onze folder PRF van de zenuwwortel.

Behandeling van chronische pijn

Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Onze pijnspecialisten en -verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen die uw pijn verlichten of wegnemen. Zij zijn specialist in de toepassing van neuromodulatie bij lage rug- en beenpijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: