Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Nefrostomiekatheter (nierdrain): inbrengen en verzorgen

In overleg met uw arts is besloten dat u een nefrostomiekatheter krijgt. Hier wordt beschreven wat het doel is van deze katheter, hoe hij wordt ingebracht en hoe hij verzorgd moet worden. 

Waarom een nierdrain? 

Een nierdrain (nefrostomiekatheter) is nodig als de urine niet van de nieren naar de blaas kan stromen. Dat noemen we een obstructie. Deze katheter zorgt ervoor dat urine vanuit de nier naar buiten toe kan stromen.
Een van de meest voorkomende oorzaken van obstructie is een steen die in de urineleider geklemd zit. Als de urine dan niet kan passeren, zet het bovenliggende verzamelsysteem van de nier uit (stuwing). Als deze urine geïnfecteerd raakt, kan dit schadelijk zijn voor uw nier en dat is zelfs een reden om met spoed een nefrostomiekatheter in te brengen. Deze katheter ontlast de gestuwde, ontstoken nier. Als de infectie tot rust is gekomen, kan de steen verwijderd worden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: