Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Nazorg borstoperatie met okselklierdissectie

U heeft een borstoperatie met een okselklierdissectie gehad. Hier leest u meer over het ontslag uit het ziekenhuis en krijgt u adviezen voor thuis.

Ontslag uit het ziekenhuis 

  • De secretaresse van de verpleegafdeling maakt een afspraak voor een controle op de Mammapoli. U krijgt tijdens deze afspraak de uitslag van het weefselonderzoek.
  • De huisartsenbrief wordt digitaal verstuurd naar uw huisarts.
  • Heeft u een borstamputatie ondergaan, dan krijgt u een tijdelijke prothese aangemeten voor de eerste 6 tot 8 weken. Daarnaast krijgt u een machtiging voor een definitieve prothese mee.

De wond 

Een kleine operatiewond sluit in principe binnen 24 uur. Dit betekent dat er na een dag meestal geen lekkage van wondvocht meer optreedt. Na 48 uur is het niet meer noodzakelijk dat de wond wordt verbonden. Mocht er toch wat wondvocht uit de wond komen, dan kunt u een gewone pleister gebruiken.

Als u een borstbesparende operatie heeft ondergaan, is het van belang dat u een goed passende stevige bh zonder beugels draagt. Deze kunt u gelijk na de operatie aantrekken en mag in principe dag en nacht gedragen worden. 

Hechtingen 

In de wond zitten oplosbare hechtingen. Dit zijn hechtingen die na enige tijd vanzelf oplossen. In sommige gevallen heeft de behandelend arts hechtpleisters gebruikt; deze zullen na verloop van tijd vanzelf loslaten.

Baden en douchen 

Na 48 uur mag u weer douchen, tenzij uw arts met u andere afspraken hierover heeft gemaakt. Voor het douchen moet u de pleisters van de wond verwijderen. Dep na het douchen de wond goed droog en plak er zo nodig een schone, droge pleister op.

De eerste twee weken na de operatie kunt u beter niet baden, zwemmen of naar de sauna gaan. Hierdoor kan de wond verweken.

Medicijnen 

U mag uw eigen medicijnen weer innemen, mits anders is vermeld. Voor nieuwe medicijnen krijgt u een recept mee. Hier kunt u de medicijnen dan later ophalen. Paracetamol wordt niet op recept verstrekt. Dit is te koop bij de drogist of apotheek. Gebruik vier keer per dag een of twee tabletten paracetamol.

Mobiliteit 

  • U mag alle lichte dagelijkse activiteiten weer gaan uitvoeren.
  • Bouw statische, langdurige belasting van de betreffende arm en schouder langzaam op (begin bijvoorbeeld met vijf minuten).
  • Sportbeoefening en werken is afhankelijk van wat u wil en kan. Bij twijfel kunt u dit altijd bespreken met de mammacareverpleegkundige.
  • In de informatie die u van de mammacareverpleegkundige heeft ontvangen, staan oefeningen voor uw schouder. U mag deze vanaf het moment dat u thuis bent, gaan uitvoeren op geleide van de pijn.

Problemen 

De meest voorkomende en vrijwel altijd onschuldige problemen zijn: 

  • Enige roodheid en zwelling van de operatiewond en het gebied eromheen
  • Lichte pijnklachten ter plaatse van het operatiegebied
  • Een geringe stijging van uw lichaamstemperatuur.

Neem tot de eerste controle op de polikliniek telefonisch contact op met ons als u de situatie niet vertrouwt, bijvoorbeeld bij: 

  • Koorts (hoger dan 38,5 °C)
  • Een vieze of open wond
  • Aanhoudende en toenemende pijn
  • Klachten door het wondvocht (spanning en warmte van de huid).

Als u merkt dat u meer vocht vasthoudt (lymfoedeem) of een vermoeid gevoel krijgt aan de geopereerde kant, is het mogelijk om via de Mammapoli een machtiging te krijgen voor gespecialiseerde fysiotherapie. 

Telefoonnummers 

Mammapoli: 088 - 005 6702
Polikliniek Chirurgie: 088 - 005 7737
Buiten kantooruren kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, via 088 - 005 6680.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: