1. Navelbreuk
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Navelbreuk

De ingewanden in de buikholte worden omsloten door de buikwand. Bij het aanspannen van de buikspieren – bijvoorbeeld door hoesten of iets zwaars tillen - stijgt de druk in de buikholte. De ingewanden worden daarbij tegen openingen in de buikwand gedrukt. Als er een zwakke plek in de buikwand zit, kunnen daardoor het buikvlies en de buikorganen door de buikwand heen geperst worden. Gebeurt dat bij de navel, dan is sprake van een navelbreuk (hernia umbilicalis). Dat geeft een zeurende pijn en/of branderig gevoel in dat gebied.

Risicogroepen

Een navelbreuk komt vrij vaak voor en is meestal aangeboren, maar kan ook tijdens het eerste levensjaar ontstaan doordat het navellitteken niet stevig genoeg is. Het is een onschuldige aandoening die vaak al binnen een jaar spontaan verdwijnt. Soms is een operatie nodig.

Behandeling

Wanneer een breuk is geconstateerd zal de chirurg met u bespreken, hoe de breuk behandeld kan worden. In het algemeen zal een operatie worden geadviseerd.

Operatie

De operatie wordt uitgevoerd via een snede ter plaatse van de breuk. De uitstulping van het buikvlies wordt opgeheven. Zo nodig wordt de opening of zwakke plek in de buikwand hersteld. Daarbij wordt de buikwand verstevigd, gebruik makend van het weefsel van de buikwand zelf (een ‘plastiek’ genoemd) of door een stukje kunststof in te hechten. Dit kunststof materiaal is veilig en wordt doorgaans goed door het lichaam geaccepteerd.

Onze specialisten

in de behandeling van deze aandoening

Onze specialismen

voor deze aandoening