Navelbreuk en bovenbuikbreuk
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

De navelbreuk op latere leeftijd (vanaf ongeveer 12 jaar)

Een breuk op latere leeftijd ontstaan door een te hoge druk in de buikholte. Door die druk kan de buikinhoud via een zwakke plek in de buikwand naar buiten komen. De navel is zo’n zwakke plek in de buikwand. In de breukzak zit meestal alleen vetweefsel. Bij grotere breuken kan er ook een deel van de darmen in zitten. Een navelbreuk hoeft geen klachten te geven, maar bij een beklemming kan dit pijnlijk zijn. Als er vetweefsel door de breuk naar buiten komt, is dit niet levensbedreigend. Als een deel van de darmen in de breuk bekneld raakt, is dit wel levensbedreigend.

Behandeling

Als u geen klachten heeft, hoeft u niet beslist geopereerd te worden. Als u vaker pijnklachten heeft of als de beklemming steeds terugkomt, raden wij een operatie aan.
Een reden om te opereren kan ook zijn dat u uw lichaam er mooier uit wilt laten zien.

Hoe de operatie wordt gedaan, ligt eraan hoe groot de breuk is. Een kleine breuk kan behandeld worden door de breukpoort te sluiten. Deze ingreep gebeurt vaak in dagbehandeling. Als u een wat grotere breuk heeft, gebruikt de chirurg meestal een kunststof matje om uw buikwand te verstevigen. Het is dan vaker nodig dat u wordt opgenomen in het ziekenhuis. Soms krijgt u tijdelijk een wonddrain. Daarmee wordt wondvocht afgevoerd.

Op www.heelmeester.nl kunt u zien hoe deze operatie gaat.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: