Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Nagelriem Capillairmicroscopie

In overleg met uw reumatoloog is besloten dat er een nagelriem capillairmicroscopie bij u wordt verricht. Hier leest u meer over dit onderzoek.

Doel van het onderzoek 

Een nagelriem capillairmicroscopie (onderzoek van de kleine bloedvaatjes in de nagelriem) wordt verricht bij mensen die last hebben van het fenomeen van Raynaud. Dit is een aandoening waarbij de vingers als reactie op bijvoorbeeld koude van kleur veranderen. De vingers worden eerst wit, dan blauw, en vervolgens rood. Bij de meeste mensen is dit een onschuldig verschijnsel. In sommige gevallen is er sprake van een reumatische aandoening. Dit onderzoek is er, in combinatie met andere onderzoeken, voor bedoeld om te onderzoeken of er bij u sprake is van een reumatische aandoening.

Werkwijze 

Tijdens het onderzoek kijkt de arts met een microscoop naar de kleine bloedvaatjes in uw nagelriem. Met hulp van de microscoop worden de bloedvaatjes sterk vergroot zodat de arts kan zien of ze er gezond uitzien. Dit is pijnloos. Alle vingers van beide handen worden bekeken, behalve uw duimen. Tijdens het onderzoek worden ook foto’s gemaakt van uw bloedvaatjes. Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. Na afloop wordt een verslag gemaakt. Uw eigen reumatoloog zal de uitslag op een later moment met u bespreken.

Voorbereiding 

Om het onderzoek goed te laten verlopen is het nodig dat: 

  • U tenminste vijftien minuten van te voren aanwezig bent. Op die manier kunnen uw handen in de wachtkamer opwarmen. Als uw handen koud zijn kan het onderzoek niet goed worden uitgevoerd.
  • Uw nagellak tenminste een week van tevoren verwijderd is.
  • U geen kunstnagels draagt.
  • U het meldt wanneer u een manicure heeft ondergaan, dit kan het onderzoek namelijk beïnvloeden.
  • U het meldt als u hobby’s of werk heeft waarbij u veel met de handen doet, zoals tuinieren of gitaarspelen. Ook dit kan het onderzoek beïnvloeden.
  • Bij de nagelriem capillairmicroscopie wordt gebruik gemaakt van arachideolie, een plantaardige olie die noten bevat. Indien u een notenallergie heeft adviseren wij u dringend dit van te voren door te geven zodat hier rekening mee kan worden gehouden.

Vragen 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Reumatologie, telefoon 088 - 005 5400.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: