De eerste dagen thuis met uw baby
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Slapen

Babykamer

Zorg voor een goede temperatuur in de babykamer. Dat is ongeveer achttien graden. Zet af en toe het raam even open voor frisse lucht. Ook als het koud is buiten. Zorg er dan wel voor dat de baby niet in de kamer is. Zo ventileert u de ruimte goed. Voorkom dat de baby op de tocht ligt en houd insecten buiten.

Veilig slapen

Gebruik in de wieg of bedje geen zacht materiaal, zoals een zachte matras, kussens, hoofdbeschermers, een dekbedje, een plastic zeiltje, dikke bekleding, een stootrand, losse doekjes of knuffels. Ze kunnen de ademhaling belemmeren. Dekbedjes zijn vaak te warm, sluiten af en zijn moeilijk in te stoppen. Dat maakt ze riskant voor kinderen tot twee jaar. De baby kan er gemakkelijk onder raken. Een wollen deken en lakentje, rondom ingestopt, of een slaapzak zijn veel veiliger.

Verklein in een ledikantje het oppervlak waar de baby ligt door het bedje zo dicht mogelijk bij het voeteneind op te maken. De baby gebruikt zo minder energie om op temperatuur te blijven en kan niet helemaal onder de dekens kruipen.

Leg de baby op de rug. Om een voorkeurshouding te voorkomen kunt u afwisselend het hoofd op rechts en links leggen. Ook kunt u het bed regelmatig omdraaien, zodat uw baby steeds naar de kant kijkt waar u vandaan komt. Buikslapen is een van de grootste risicofactoren bij wiegendood. Wij raden dat daarom af. U kunt de baby in de box wel af en toe op de buik leggen, zodat hij zijn nekspieren kan ontwikkelen. Blijf dan wel bij uw kind en loop nooit weg!

Meer informatie kunt u vinden op de website van Opvoeden.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: