De eerste dagen thuis met uw baby
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Dagelijkse verzorging

In bad

Zorg dat de badruimte behaaglijk van temperatuur is. Zet alle benodigdheden voor het baden klaar. Zo voorkomt u, dat u tijdens het baden bij de baby weg moet. De temperatuur van het badwater moet ongeveer 37 tot 38 graden Celsius zijn. Dit kunt u controleren met een badthermometer of door met uw pols of elleboog te voelen. Het water moet dan 'lekker' aanvoelen (niet te warm en niet te koud).

Wanneer uw baby een erg droge huid heeft, kunt u eventueel wat badmelk in het badwater doen of de huid na het baden insmeren met babylotion of olie. U mag geen olie in het water doen omdat dat gevaarlijk is bij inademen van het badwater.
De oren, ogen en neus kunt u voorzichtig met een nat gaasje of een punt van een doekje schoonmaken. Bekijk de liezen, halsplooi en oksels goed, zodat er geen smetplekjes ontstaan. De baby hoeft niet dagelijks in bad. Voor de huid is het beter om dit twee tot drie per week te doen. Op de andere dagen wast u het gezicht en de billetjes van uw baby met een washandje. Spoel shampoo goed uit de haren, haren hoeven niet elke badbeurt met zeep gewassen te worden.

Kleding

Trek uw baby bij voorkeur katoenen kleding aan. Synthetische kleding ventileert niet goed. Kleed uw baby niet te dik aan. 

Navel

Het navelstompje van uw baby droogt vanzelf in. Hou de navelstreng bij voorkeur boven de luier. Zo droogt het sneller. De navel moet er droog, niet rood uitzien en niet vies ruiken. Het restje van de navelstreng valt er na ongeveer tien dagen af. De navel kan dan iets bloederig zijn of er kan wat pus op zitten. Maak dan bij iedere verschoning de navel schoon met water en dep het goed droog.

Nagels

De nagels groeien langzaam en zijn nog erg dun. Knip ze de eerste zes weken niet, de kans op een ontsteking is erg groot. Eventuele haakjes kunt u bijvijlen met een kartonvijltje. Wanneer uw baby zich veel krabt, kunt u het beste de mouwtjes over de handjes trekken of sokjes aan de handjes doen. U kunt de huid van de wangen beschermen door deze in te smeren met vaseline.

Temperatuur van de baby

Controleer de eerste dagen de lichaamstemperatuur van uw baby drie keer per dag. De temperatuur moet tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius zijn. Is de temperatuur hoger of lager? Meet de temperatuur van uw baby dan nog een keer bij de volgende voeding.

Kruiken
Bij u thuis moet de baby met maximaal twee kruiken op temperatuur blijven. Bij een temperatuur onder de 36,8 graden Celsius legt u een warme kruik tussen twee dekens in. Dit legt u op één handbreedte van de baby af, met de dop naar beneden. Als de temperatuur 36,5 graden Celsius of lager is gebruikt u twee kruiken. Laat een koude kruik nooit in bed liggen. Dit onttrekt namelijk (veel) warmte van de baby. Bekijk ook altijd of de baby goed is aangekleed en een mutsje op heeft. U kunt ook een extra dekentje of omslagdoek over het bedje leggen. Kijk voor meer tips over temperatuur en het vullen van de kruik op de website van GGD Gelderland-Zuid.

De handjes en voetjes kunnen fris aanvoelen zonder dat de baby het koud heeft. Achter in de nek, op de bovenrug kunt u de temperatuur beter voelen. Als het daar lekker warm aanvoelt kunt u er vanuit gaan dat het kindje goed op temperatuur is.

Blijft de temperatuur onder 36,5 of boven 37,5 graden Celsius? Neem dan contact op met de verloskundige of uw huisarts.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: