Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Naar huis met een intraveneuze canule

U heeft in het ziekenhuis een intraveneuze canule gekregen. Dit is een plastic buisje dat in een bloedvat geplaatst wordt, meestal van de onderarm of hand. De canule is bedoeld om meerdere malen bloed af te nemen zonder u steeds opnieuw te hoeven prikken. Omdat u binnenkort weer naar het ziekenhuis moet om bloed af te nemen, blijft de canule tijdelijk zitten. Hier leest u waar u thuis op moet letten.

Voordat u het ziekenhuis verlaat, spuit een verpleegkundige de canule door met een zoutoplossing. Dit is om verstopping van het buisje met een bloedstolsel te voorkomen. Over de canule wordt een beschermend verbandje aangelegd.

Houdt u bij aan- en uitkleden rekening met de canule door uw arm voorzichtig uit uw mouw te halen. Als de canule er toch uit valt, drukt u de insteekopening gedurende ongeveer één minuut dicht. Plak er vervolgens een pleister op en neem contact op met de Spoedeisende hulp. 

Ook in de volgende gevallen neemt u contact op met het ziekenhuis: 

  • bij pijn rondom de insteekplaats
  • bij roodheid rondom de insteekplaats.

Na de laatste bloedafname wordt de canule in het ziekenhuis verwijderd.

Telefoonnummer 

Spoedeisende hulp: 088 - 005 6680

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: