Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Na een longoperatie

U heeft onlangs een longoperatie gehad en u mag nu weer naar huis. Hier leest u advies voor thuis en informatie over de vervolgafspraken.

Poliklinische afspraken 

Als u weer thuis bent na de operatie, belt de longoncologieverpleegkundige u binnen een week om te horen hoe het met u gaat. Daarnaast heeft u na ongeveer een week een poliklinische afspraak met de longarts om te bespreken hoe de operatie is verlopen en of een nabehandeling nodig is.

Pijn 

Een beetje pijn is normaal, maar de pijn mag u niet beperken in het ademhalen en hoesten of in de dagelijkse bezigheden. Pijn kan uw herstel belemmeren. Het is belangrijk dat u de pijnstillers op vaste tijden inneemt. Blijf pijnstillers gebruiken zolang u pijn heeft.
Als u naar huis gaat krijgt u sterke pijnstillers voorgeschreven:

  • U krijgt tabletten met een langdurende werking (oxycontin), die u twee keer per dag inneemt.
  • Daarnaast krijgt u kortwerkende tabletten (oxynorm). Deze kunt u zo nodig innemen als u extra pijn heeft. Deze tabletten zijn werkzaam binnen een half uur en de werking houdt ongeveer vier uur aan. Deze tabletten mag u maximaal zes keer per dag innemen.

Zolang u de sterke pijnstillers gebruikt, is het advies om één à twee keer per dag een zakje Movicolon te nemen, zodat u kunt blijven poepen. Daarbij adviseren wij u om in elk geval tot de poliklinische afspraak vier keer per dag twee tabletten paracetamol 500 mg in te nemen. U kunt altijd met de longoncologieverpleegkundige overleggen over het gebruik van de pijnstillers.

Wondverzorging 

Als uw wonden droog zijn, hoeft u er niets op te doen. Als er vocht uit een wond komt, kunt u de wond verbinden met een pleister. De meeste hechtingen van de wonden zijn oplosbaar en hoeven niet te worden verwijderd. Als er een hechting achterblijft, kan de huisarts of de longoncologieverpleegkundige op de polikliniek deze verwijderen.

Werken aan uw herstel 

Het herstellen van een longoperatie duurt gemiddeld zes weken. U speelt zelf een belangrijke rol bij het herstel. Het is de bedoeling dat u thuis zo snel mogelijk uw dagelijkse ritme en activiteiten weer rustig probeert op te pakken.

Het is normaal dat u bij inspanning in het begin last heeft van kortademigheid en vermoeidheid. Dit neemt meestal snel weer af als u rust. Ook kunt u bij bepaalde weersomstandigheden (vochtig weer, felle kou, veel wind) last krijgen van uw ademhaling.

Advies voor uw herstel: 

  • Wees voorzichtig met het tillen of dragen van zware voorwerpen. Draag niet meer dan 2,5 kg.
  • Doe in de eerste zes weken geen zwaar huishoudelijk werk, zoals ramen zemen, stofzuigen, bedden verschonen of tuinieren. U mag wel licht huishoudelijk werk doen.
  • Beweging is belangrijk om te kunnen herstellen. Werk aan uw herstel door dagelijks in uw eigen tempo te wandelen of te fietsen op een hometrainer.
  • Probeer een goede balans tussen rust en beweging te vinden. Het streven is om na zes weken van herstel elke dag minstens dertig minuten te bewegen. u kunt wandelen, fietsen, sporten of klussen. Deze beweging kunt u spreiden over de dag. Beweeg minstens tien minuten per keer.
  • Meestal heeft u geen fysiotherapie nodig om te herstellen van een longoperatie. De ademhalingsoefeningen die u van de fysiotherapeut in het ziekenhuis heeft geleerd, kunt u thuis blijven doen tijdens uw herstel.
  • Een fysiotherapeut kan u wel helpen om na het herstel van de longoperatie uw uithoudingsvermogen, kracht of coördinatie te verbeteren. U heeft hier geen verwijzing voor nodig.

Roken 

Onderzoek heeft aangetoond dat roken slecht is voor de gezondheid. Het is een extra belasting voor de longen en het heeft invloed op het ontstaan van nieuwe klachten. Stoppen met roken is dus altijd zinvol. Als u informatie wilt over stoppen met roken of hulp bij het stoppen, zeg dit dan tegen de longoncologieverpleegkundige

Nazorg 

Na een longoperatie kunt u gevoelens van angst en onzekerheid hebben. Als u vragen of twijfels heeft die te maken hebben met de longoperatie, kunt u terecht bij de longoncologieverpleegkundige via het Oncologisch Centrum.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: