Na een buikoperatie
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Naar huis

Als u naar huis gaat, krijgt u een afspraak mee voor controle op de polikliniek. U vindt deze afspraak in uw afsprakenbrief. U mag uw eigen medicijnen weer innemen, behalve als er iets anders met u is afgesproken. Voor nieuwe medicijnen of voor verbandmateriaal krijgt u een recept mee. U kunt dit bij uw eigen apotheek ophalen. Paracetamol wordt niet op recept verstrekt. Het is verkrijgbaar bij de drogist en de apotheek.

Als u thuiszorg krijgt, heeft de transferverpleegkundige met u afgesproken vanaf wanneer en hoe vaak u de thuiszorg kunt verwachten. De verpleegkundige van uw afdeling geeft u een overdrachtsformulier mee. Dit kunt u aan de wijkverpleegkundige geven.

Als u nadat u weer thuis bent fysiotherapie nodig hebt, moet u zelf een fysiotherapeut inschakelen. U krijgt een verwijzing mee van het ziekenhuis. Uw behandelend fysiotherapeut in het ziekenhuis zal zorgen voor een overdracht.

Hechtingen

Als de hechtingen niet vanzelf oplossen, moeten deze worden verwijderd. Dit vertellen wij u als u naar huis gaat. We vertellen dan ook wie dit doet:

  • verpleegkundige in het ziekenhuis
  • huisarts
  • specialist bij policontrole

Wondverzorging

Een kleine operatiewond gaat in principe binnen 24 uur dicht. Verband of pleisters zijn daarom na ontslag niet meer nodig. Vindt u het toch prettig, dan kunt u pleisters gebruiken. Deze kunt u kopen bij de drogist en de apotheek.

Als u een open wond heeft, gelden andere richtlijnen. Als deze voor u gelden, worden ze met u besproken.

Baden en douchen

Na 48 uur mag u weer douchen, behalve als de arts hierover iets anders met u heeft afgesproken. Na het douchen moet u de wond goed droogdeppen. Plak er een schone, droge pleister op als dat nodig is.

De eerste twee weken na de operatie kunt u beter niet baden en zwemmen of naar de sauna gaan. Hierdoor kan de wond verweken.

Werken en sporten

U mag pas weer werken en sporten als de specialist zegt dat dit mag geeft.

Eten en drinken

De diëtiste heeft u adviezen gegeven over wat u mag eten en drinken. Volg deze adviezen ook thuis op. Na ongeveer zes weken kunt u de meeste voedingsmiddelen weer verdragen. Als dit bij u niet zo is, bespreek dit dan met de huisarts of de specialist.
De eerste weken kan uw eetlust wat minder zijn. U kunt dan beter zes keer per dag een klein beetje eten dan drie keer per dag een grote maaltijd.
Veel drinken is belangrijk om verstopping van de darmen te voorkomen. Drink ongeveer twee liter vocht per dag.
Uw buik kan een beetje opgezet zijn na de operatie waardoor uw kleding (broek, rok) kan knellen.

Naar de wc gaan

Door de operatie kan het gebeuren dat u tijdelijk minder vaak of minder makkelijk naar de wc gaat.
De eerste weken zult u waarschijnlijk minder vaak ontlasting hebben Dit komt doordat uw leef- en eetpatroon is veranderd. U hoeft minder vaak naar de wc als u minder eetlust heeft, als u veel rust en als u weinig beweegt. Als u langer dan vier dagen geen ontlasting heeft gehad, neem dan contact op met de huisarts.
Als een deel van uw dikke darm is weggehaald, kan de ontlasting dunner zijn.

Tillen

Na de operatie mag u zes weken niet tillen. Daarmee belast u de wond en de buik te veel. Til dus geen volle boodschappentassen en geen kinderen, maar ook bijvoorbeeld geen zware pan.

Rust

Luister goed naar uw lichaam. Neem rust als u zich moe voelt.

Herstel

Thuis zult u nog wat tijd nodig hebben om verder te herstellen van de operatie. De eerste dagen na ontslag kunnen tegenvallen, zeker als u langere tijd opgenomen bent geweest. Dit komt doordat er thuis in de regel meer van u gevraagd wordt dan in het ziekenhuis.

Welke problemen kunt u verwachten na de operatie?

Veel voorkomende problemen na een operatie zijn:

  • de operatiewond en het gebied eromheen kunnen een beetje rood en gezwollen zijn
  • u kunt lichte pijnklachten hebben rond het operatiegebied
  • u kunt een doof gevoel hebben rondom het operatiegebied. Dit komt doordat de zenuwen hier zijn doorgesneden. Dit kan na verloop van tijd overgaan.

Neem contact op als u het niet vertrouwt

Deze problemen zijn vrijwel altijd onschuldig. Als u de situatie niet vertrouwt, dan kunt u binnen 24 uur nadat u weer thuis bent telefonisch contact opnemen met het ziekenhuis. Binnen kantoortijden belt u met de betreffende polikliniek, buiten kantoortijden met de Spoedeisende Hulp. 
Als er problemen ontstaan na 24 uur, neem dan contact op met uw huisarts. Andere vragen kunt u stellen tijdens de eerstvolgende poliklinische controle.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: