Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Muziekzorg voor zwangeren en ouders/verzorgers

Muziek is goed voor u en uw kind. Ook als het kind nog in uw buik zit. Hier leest u meer over hoe muziek u en uw kind kan helpen.

Wat kan uw ongeboren kind horen in de buik?

Tussen de 7e en 9e week van de zwangerschap ontstaat het gehoororgaan van de foetus en vormt het binnenoor. Een week later begint de oorschelp te groeien en rond de 5e maand kan het horen. Als eerste hoort uw kind de geluiden in uw buik, zoals uw hartslag en het gerommel van uw ingewanden.

Stemmen van anderen, bijvoorbeeld van uw partner of familie, en de dagelijkse geluiden van het huishouden worden langzaamaan ook steeds meer herkenbaar. Daarnaast kan de foetus muziek horen als u dat opzet.

Zingen werkt ook erg ontspannend. Als u zingt, voelt en ervaart de foetus de trillingen van uw stembanden als een soort massage.

Soort muziek

Het maakt niet veel uit naar wat voor muziek u luistert, maar een rustige melodie is wel beter. Het belangrijkste is dat u er van ontspant.

Veel zwangeren ervaren slaapproblemen. Het luisteren naar rustgevende muziek kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren tijdens de zwangerschap.

Muziek tijdens de bevalling?

Muziek heeft veel invloed op het deel van het zenuwstelsel dat de emoties, herinneringen en angstgevoelens regelt. Muziek waarbij u zich goed voelt, kan tijdens de bevalling werken als een bron van kracht en geruststelling. Het kalmeert, motiveert en helpt te ontspannen tijdens de bevalling.

Muziek kan u tijdens de bevalling afleiden van uw pijn en angst, maar ook van uw omgeving. Zo kan het helpen de pijn te verminderen en/of beter onder controle te houden. Dit heeft vaak een positief effect op de bevalling.

Na de geboorte

Als uw kind is geboren, herkent het de muziek die u afspeelde toen het kind nog in de buik zat. Vaak zorgt de muziek ervoor dat de baby rustig wordt.

Daarnaast is de stem van de ouders is heel belangrijk en rustgevend voor baby’s. De baby voelt de trillingen in uw borstkas en hoort uw vertrouwde stem, wanneer u zingt tijdens het buidelen. Dit geeft een extra ontspannen en veilig gevoel.

Het geven van muziekzorg zorgt ook voor stressvermindering bij uzelf en uw partner. Ouders kunnen op deze manier namelijk hun emoties verwerken en de natuurlijke band met hun kindje versterken.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: