Multiple sclerose
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Over multiple sclerose

Wat zijn de symptomen van multiple sclerose?

De symptomen van multiple sclerose zijn heel verschillend. Dit komt doordat uw centrale zenuwstelsel (uw hersenen en ruggenmerg) veel verschillende processen aanstuurt in uw lichaam. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bewegen, gevoelens ervaren, zien en denken. Vaak hebben patiënten met MS last van krachtsverlies, problemen met zien, voelen, lopen en plassen.

Wat zijn de oorzaken van multiple sclerose?

We weten niet waardoor MS ontstaat. Waarschijnlijk hebben sommige mensen aanleg voor de ziekte. Als iemand aanleg heeft voor MS, kan een virusinfectie op jonge leeftijd ervoor zorgen dat het lichaam de eigen zenuwcellen gaat aanvallen. Ook is bekend dat een tekort aan vitamine D de kans op MS vergroot.

Kunt u MS voorkomen?

MS is niet te voorkomen en niet te genezen. Wel is een goede leefstijl erg belangrijk als u de ziekte heeft. Er zijn aanwijzingen dat roken een negatieve invloed op MS heeft. We raden u dus aan om te stoppen met roken.

Hoe verloopt de ziekte?

Multiple sclerose begint vaak tussen de 20 en 40 jaar. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij de meeste mensen begint het met een tijdelijke terugslag door ontstekingen. Vaak herstellen mensen daarna weer goed. Na verloop van tijd gaat dit vaak over in een vorm waarbij mensen langzaam steeds slechter functioneren. Bij een klein deel van de patiënten met MS gaat het vanaf het begin al heel geleidelijk achteruit.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: