Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

MRSA-dragerschap: wat betekent dit voor u?

U bent besmet met een MRSA-bacterie. In deze folder leest u wat is en welke gevolgen dat voor u heeft.

Wat is MRSA?

MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus.

MRSA is een bacterie die resistent is voor veel antibiotica. Resistent betekent immuun of ongevoelig. Deze bacterie gaat dus niet dood door antibiotica die we normaal gebruiken. Er zijn andere antibiotica nodig om infecties met MRSA te behandelen.

MRSA zit vaak op de huid of in de neus. Soms is het er maar kort, maar soms ook een langere tijd. Mensen met een goede weerstand worden er niet ziek van. Als zij MRSA dragen, merken ze hier niets van.

Maatregelen

Omdat u MRSA-positief bent, zijn er extra maatregelen nodig als u in het ziekenhuis bent. Dit noemen we isolatie. Hiermee zorgen we ervoor dat de bacterie niet naar andere patiënten verspreid.

Registratie

In de periode dat u de MRSA-bacterie draagt, komt dit in het systeem te staan. Medewerkers worden dan gewaarschuwd wanneer ze uw gegevens op de computer zetten. Dat voorkomt verspreiding via de medewerkers.

Isolatie

Bij uw opname in het ziekenhuis komt u in een eenpersoonskamer met sluis te liggen. Hier gelden aparte regels:

  • U mag deze kamer alleen verlaten voor onderzoek, behandeling of operatie. Of wanneer u met ontslag gaat.
  • Het is belangrijk dat uw bezoek de handen desinfecteert met handalcohol als zij weggaan. Na dit bezoek mogen zij geen andere patiënten bezoeken.
  • Op de deur van uw kamer hangt een kaart met voorschriften voor medewerkers en bezoekers.
  • Als u voor onderzoek of behandeling naar een andere afdeling gaat, nemen we ook maatregelen

Het is niet altijd prettig om met isolatiemaatregelen verpleegd te worden. Toch is dit de enige manier om de verspreiding van MRSA in het ziekenhuis tegen te gaan. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Thuis

U kunt met een MRSA-bacterie gewoon naar uw werk, naar school of bezoek ontvangen. U kunt omgaan met andere mensen zoals u gewend bent.

Zeg bij alle contacten in de gezondheidszorg (bijvoorbeeld ziekenhuis, thuiszorg, huisarts, fysiotherapeut) dat u drager bent van de MRSA-bacterie.

Werkt u in de gezondheidszorg? Overleg dan met de Arbodienst over mogelijke maatregelen.

Kinderen met de MRSA bacterie kunnen gewoon naar de kinderopvang of naar school. Maar niet als uw kind een MRSA-infectie heeft (zoals bijvoorbeeld MRSA-krentenbaard). Dan mag uw kind dat pas weer als het minstens 24 uur antibiotica heeft gehad en zich goed voelt.

Medische dagverblijven hebben andere regels voor kinderen met MRSA. Vraag hiernaar bij het dagverblijf.

Huisgenoten

Voor mensen die bij u wonen zijn geen maatregelen nodig, tenzij deze personen zelf onder behandeling in een ziekenhuis zijn. Dan moeten zij bij een volgend bezoek aan polikliniek of ziekenhuis zeggen dat zij contact hebben gehad met een MRSA-positieve patiënt.

Als uw huisgenoten in de zorg werken, moeten ze overleggen met de Arbodienst of ze maatregelen moeten nemen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: