Mohs-chirurgie bij huidkanker
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

De operatie

Hoe verloopt de ingreep? 

De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving. Voordat de ingreep gaat beginnen worden een aantal voorbereidingen gedaan. De assistente reinigt het gebied rondom de tumor met een desinfecterend middel. Daarna dekt zij het operatiegebied af met steriele doeken. Daarna tekent de arts de aangedane plek af met een pen en verdooft het gebied plaatselijk met een injectie. Omdat de ingreep lang kan duren en er vaak meerdere snijronden nodig zijn, krijgt u een langwerkende verdoving.

Als de verdoving is ingewerkt, verwijdert de arts het weefsel binnen het afgetekende gebied. U merkt wel dat de arts bezig is, maar u zou hierbij geen pijn moeten voelen. Vooraf en tijdens de operatie worden er foto’s van het operatiegebied gemaakt. Na afloop brengt de assistente een tijdelijk verband aan en gaat u naar de rustruimte. Deze eerste ‘ronde’ duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten.

Tijdens uw ‘pauze’ wordt het verwijderde weefselstukje ingevroren en in kleine plakjes gesneden. Deze plakjes worden onder de microscoop onderzocht om te zien of er nog tumorcellen in de snijranden aanwezig zijn. Dit onderzoek duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur. In de tussentijd wacht u in de rustruimte op de uitslag van het microscopisch onderzoek. U mag iemand meenemen die de hele dag bij u is. U kunt in de rustruimte een kopje koffie of thee drinken. Ook krijgen u en uw begeleider een lunch geserveerd.

Vervolg van de ingreep 

Zodra de uitslag van het microscopisch onderzoek bekend is, krijgt u daarover informatie. Zo nodig gaat u terug naar de behandelkamer voor een herhaling van bovenstaande ingreep. Gemiddeld zijn twee tot drie ronden noodzakelijk om de tumor volledig weg te halen. Soms zijn er meer ronden nodig.

Als er geen tumorcellen meer aanwezig zijn, kan de arts de resterende wond sluiten. Dit gebeurt meestal op dezelfde dag. Soms is de reconstructie wat complexer, bijvoorbeeld bij grotere wonden of op bepaalde plaatsen. Dan kan de arts in sommige gevallen besluiten de wond open te laten en enkele dagen later te sluiten. De wond wordt zo nodig gesloten met een kleine huidtransplantatie of door gezonde huid in de wond op te schuiven. Soms krijgt u hierbij extra plaatselijke verdoving. Nadat de wond is gehecht brengt de assistente een drukverband aan. Het sluiten van de wond kan 45 tot 60 minuten duren. In sommige gevallen wordt de wond niet gesloten, maar moet deze vanzelf dichtgroeien. Dan wordt daarmee juist een mooier resultaat bereikt.

Naar huis 

Na de ingreep kunt u dezelfde dag weer naar huis. Vaak valt de pijn mee. Als u pijn heeft, kunt u twee stuks paracetamol innemen, dat mag maximaal drie keer per dag.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: