Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Mohs-chirurgie bij huidkanker

U heeft huidkanker en heeft met uw dermatoloog afgesproken dat u behandeld wordt met Mohs-chirurgie. Hier leest u meer over deze ingreep. 

Wat is Mohs-chirurgie?

Mohs-chirurgie heet voluit Mohs’ micrografische chirurgie. Het is een operatiemethode die begin 1940 is ontwikkeld door Frederick Mohs, een Amerikaanse hoogleraar chirurgie. Hij ontwikkelde een manier om huidkanker volledig te verwijderen zonder onnodig gezond weefsel weg te halen. 

Dit is mogelijk door tijdens de ingreep direct te kijken of er in de snijranden van het weefsel dat is weggesneden geen tumorcellen meer zitten. Als er nog tumorcellen in de randen zitten, volgt er nog een snijronde. Dit gaat zo door tot het gebied helemaal tumorvrij is. De afgelopen decennia is de Mohs-techniek verder verfijnd. Tegenwoordig is Mohs-chirurgie de meest geavanceerde operatiemethode voor huidkanker. 

Niet iedere vorm van huidkanker komt in aanmerking om met Mohs-chirurgie behandeld te worden. Dit hangt onder meer af van de soort tumor en de plek waar deze zit. 

Onderzoek naar BRMO 

Voor de operatie onderzoeken wij of u drager bent van bacteriën die ongevoelig zijn voor veelgebruikte antibiotica. Deze bacteriën noemen we bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). De bekendste BRMO zijn MRSA, VRE en ESBL. Ze worden ook wel ziekenhuisbacteriën genoemd. In het ziekenhuis zijn veel zieke mensen bij elkaar opgenomen. Hierdoor is de kans op verspreiding groot. Daarom zijn we extra voorzichtig en nemen we een aantal vragen met u door bij uw opname of behandeling op de polikliniek. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: