Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Mesalazine bij colitis ulcerosa

Uw behandelend arts en/of MDL verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van mesalazine. Hier leest u informatie over dit geneesmiddel. Deze informatie is echter géén vervanging van de bijsluiter. Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u daarmee bij uw behandelend arts of MDL verpleegkundige terecht.

Algemeen

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet bekend. Elke behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit leidt tot vermindering van klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziekte voor kunnen doen. Medicijnen kunnen de darmontsteking onderdrukken maar de huidige medicijnen kunnen de ziekte niet
definitief genezen. Na het uitsluipen of stoppen met medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.

Werking  

Mesalazine wordt gebruikt bij chronische ontstekingen van de dikke darm. Nadat mesalazine is ingenomen komt het via de maag in de darm terecht. De werkzame stof komt vrij in de dunne en dikke darm. Mesalazine wordt niet alleen gebruikt om een ontsteking tot rust te brengen maar ook om opvlammingen te voorkomen. 

Gebruik  

Mesalazine is verkrijgbaar in tabletten, als zetpil, klysma en granulaat/korrels. Uw behandelend arts bepaald welke dosis u moet nemen. Mesalazine is bekend onder de volgende merknamen: Pentasa, Asacol, Salofalk en Mezavant.

Wanneer?

Om bijverschijnselen zo veel mogelijk te beperken kunt u de tabletten het beste tijdens de maaltijd innemen. Slik de tabletten met water in hun geheel door. Granulaat niet kauwen, deze kunt u met een lepel met vla, yoghurt of kwark innemen.

Bijwerkingen

Mesalazine heeft meestal weinig bijwerkingen. Heeft u echter last van (mogelijke) bijwerkingen, raadpleeg dan altijd uw behandelend arts of verpleegkundige.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • huiduitslag
  • misselijkheid
  • diarree
  • duizeligheid en hoofdpijn
  • nierfunctiestoornis (zeldzaam). U merkt zelf niets bij een nierfunctiestoornis. Daarom zal uw arts uw bloed twee keer per jaar controleren.
  • Bij rectaal gebruik: rectale irritatie, jeuk en aandrang.

Zwangerschap, vruchtbaarheid en borstvoeding

Mesalazine is niet van invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. U kunt mesalazine tijdens de zwangerschap veilig gebruiken. U kunt mesalazine ook gebruiken tijdens de periode dat u borstvoeding geeft. Overleg wel altijd met uw behandelend arts of verpleegkundige als u binnenkort zwanger wilt worden of borstvoeding wilt geven.

Vragen? 

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan contact op met uw arts of MDL-verpleegkundige.

Contact

De MDL-verpleegkundigen van maandag tot en met vrijdag bereikbaar. Wanneer u belt met de spreekuurassistenten van de polikliniek Maag, Darm, en Leverziekten op telefoonnummer 088 - 005 6800 plannen zij dezelfde of volgende dag een telefonische afspraak voor u in. U kunt ook contact opnemen door middel van een e-consult in Mijn Rijnstate via www.rijnstate.nl/mijnrijnstate. Let op: bij spoed is een e-consult niet geschikt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: