Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Melatonine-onderzoek in speeksel

In overleg met uw arts heeft u besloten om een melatonine-onderzoek te doen. Voor dit onderzoek verzamelt u speeksel met behulp van de Salivette. Hier vindt u de benodigde informatie.

Belangrijke informatie! 

Voordat u het speeksel gaat verzamelen, mag u een week lang geen melatonine ingenomen hebben.
De Salivette mag niet gebruikt worden bij kinderen onder de drie jaar en bij patiënten die een verhoogd risico op verslikken hebben.

Tijdens de periode van speeksel verzamelen geldt een aantal regels: 

  • Het is nodig dat u in een ruimte met gedimd licht verblijft (omdat licht de productie van melatonine remt). Bijvoorbeeld in de woonkamer met de gordijnen dicht en wat schemerlampen aan. Televisie kijken mag, maar zorg voor niet te veel drukte en herrie om u heen. Inspanning graag vermijden.
  • 15 minuten voor ieder kauwmoment uw mond goed spoelen met water. Geen tanden poetsen, ook niet zonder tandpasta.
  • U mag geen bananen eten, geen alcoholische dranken of dranken met kunstmatige kleurstoffen en koffie gebruiken.

Hoe verzamelt u het speeksel? 

Verzamel het speeksel op de afgesproken tijdstippen.
Een half uur voor u gaat kauwen op de wattenrol mag u niet meer eten, drinken, tandenpoetsen en roken. Eten mag direct na het kauwen.

De Salivette bestaat uit een stop (A), een buis (B), een inhang buisje (C) en een wattenrolletje (D). Wilt u via onderstaande stappen de Salivette in zijn geheel inleveren:

1. Neem de buis (Salivette) (B) aan de rand van het inhangbuisje (C) vast en verwijder de stop (A). U kunt het afnemen van de stop vergemakkelijken als u deze iets zijwaarts drukt. Het is beter de wattenrol niet met de handen aan te raken. 

2. Neem het wattenrolletje (D) uit het inhangbuisje (C)

3. Kauw gedurende 1 minuut lichtjes op de wattenrol (D). Houd de wattenrol in ieder geval zo lang in de mond tot u het gevoel heeft dat u het verzamelde speeksel niet langer in de mond kunt houden.

4. Breng het wattenrolletje terug in het inhangbuisje (C). Hang het inhangbuisje terug in de buis (B) en sluit de buis af met de stop (A).

5. Noteer op bijgesloten etiketten met balpen (geen vulpen of fineliner): 

  • afnamedatum
  • afnametijdstip
  • naam
  • geboortedatum

6. Gebruik de etiketten in volgorde van nummering.

7. Bewaar de gesloten buis (Salivette) in de koelkast en breng deze de volgende werkdag voor 15.00 uur naar het af- en uitgifteloket van het KCHL in Rijnstate Arnhem (route 42).

8. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, geef de Salivette dan aan een verpleegkundige. Hij/zij zal de Salivette afgeven bij het Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium.

Uitslag 

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelaar.

Vragen 

Als u na lezen van deze informatie nog vragen heeft, zullen de medewerkers van het KCHL deze graag beantwoorden.

Telefoonnummer 

Rijnstate Arnhem, Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium:
088 - 005 7715

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: