Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Meerdaagse holterregistratie

U heeft in overleg met uw arts besloten dat u binnenkort een meerdaagse holterregistratie krijgt. Tijdens dit onderzoek draagt u gedurende drie tot zeven dagen een ‘holterrecorder’ bij u. Dit is een apparaatje dat hartritmestoornissen herkent en registreert. Het geeft een beeld van uw hartritme in rust en tijdens inspanning. Hier leest u meer over dit onderzoek.

Algemeen 

Tijdens een meerdaagse holterregistratie wordt met een opnameapparaatje uw hartslag een langere periode geregistreerd. Treedt er tijdens die periode een hartritmestoornis op, dan registreert de recorder dat. Aan de hand van deze registratie kan de cardioloog achterhalen of u een hartritmestoornis heeft.
Als uw cardioloog vermoedt dat u een hartritmestoornis heeft, dan laat hij u meestal eerst gedurende één of twee dagen een holterrecorder dragen. Als de recorder dan geen ritmestoornissen heeft geregistreerd, kan uw hartritme tot zeven dagen worden geregistreerd. Daarmee kunnen we ontdekken of u een hartritmestoornis heeft die niet dagelijks maar wel regelmatig voorkomt.
Voor het onderzoek komt u langs op de afdeling Hartfunctie. Daar sluiten we de holterrecorder aan en leggen we u de werking van de recorder uit. Het aansluiten van het apparaatje duurt ongeveer vijftien minuten.

Voorbereidingen 

De plakkers (elektroden) hechten alleen op een droge huid. Gebruik daarom op de dag van het onderzoek geen bodylotion of iets dergelijks. Trek gemakkelijke, ruim zittende kleding aan. Het liefst met een wat strakker onderhemd. Voor dames is tweedelige (onder)kleding aan te raden, zoals een blouse of trui met een rok of broek.

Het onderzoek 

U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Hartfunctie. Aan het begin van de gang staat een aanmeldzuil. Hier moet u zich aanmelden met de Rijnstatekaart. De aanmeldzuil geeft aan in welke wacht kamer u moet gaan zitten.
De hartfunctielaborant haalt u op uit de wachtkamer. De laborant vraagt u om u van boven uit te kleden. De laborant maakt de huid schoon en plakt vier plakkers (elektroden) op uw borst. Deze elektroden worden via kabeltjes verbonden met een klein kastje. De recorder is klein waardoor deze makkelijk onder de kleding gedragen kan worden. Ook is hij gemakkelijk vast te klippen aan uw kleding (broekriem, beha).

Tijdens het onderzoek kunt u normaal uw dagelijkse dingen doen. Hierdoor wordt een goed beeld verkregen van uw hartritme tijdens inspanning, maar ook tijdens rustmomenten.

Douchen of baden 
De recorder mag slechts beperkt nat worden. Omdat u de recorder een week draagt, mag u wel een paar keer douchen. U moet dan korter douchen of de recorder eerst afkoppelen. U krijgt extra plakkers (elektroden) mee, zodat u deze na het douchen eventueel kunt vervangen.

Dagboek 
Het is de bedoeling dat u gedurende het onderzoek een dagboekje bijhoudt. Hierin noteert u lichamelijke activiteiten, zoals lopen, fietsen, traplopen, tuinieren en huishoudelijk werk en ’s nachts ook de toiletgang. Vermeld hierbij altijd zo nauwkeurig mogelijk het tijdstip. Als u medicijnen gebruikt, noteer dan het tijdstip van inname. Gebruik de recorderklok voor het vermelden van de tijdstippen.

Voorbeeld dagboekfragment: 

Tijd

Activiteiten/klachten

10.15

Autorijden

10.45

Wandelen/steken op de borst

Signaaltoets 
Als u een duidelijke klacht heeft, zoals hartkloppingen, pijn op de borst, duizeligheid, benauwdheid of misselijkheid, druk dan op de pijltjestoets op de recorder. Noteer in het dagboek de klacht, het tijdstip en de activiteit op dat moment. Uw arts kan dan precies zien hoe uw hart op dat moment reageerde.

Nazorg 

De holter moet op het afgesproken tijdstip worden teruggebracht bij de balie van de polikliniek Cardiologie.

U mag de holter thuis verwijderen. U haalt eerst voorzichtig de kabelstekkertjes van de plakkers. De plakkers mogen in de prullenbak. Lever de recorder met kabels in bij de balie van de afdeling Cardiologie. Hiervoor hoeft u zich niet te melden bij de aanmeldzuil. U moet de recorder altijd op dezelfde locatie inleveren als waar u deze heeft opgehaald. Uw cardioloog heeft met u besproken op welke wijze u de uitslag van het onderzoek ontvangt.

Belangrijk: 

  • De recorder mag niet nat worden. Dus niet baden, douchen of zwemmen met de recorder.
  • Maak de recorder niet open.
  • Trek niet aan de plakkers of de draden van de plakkers.
  • Raak de plakkers en de draden zo min mogelijk aan, ook niet bij jeuk en irritatie.
  • Slaap niet op of onder een elektrische deken die aan staat. Vooraf opwarmen mag. Schakel de elektrische deken uit als u naar bed gaat.
  • Slapen op een waterbed is toegestaan.
  • Vul het dagboekje zo duidelijk en nauwkeurig mogelijk in.
  • Pas uw dagelijkse activiteiten niet aan. Doe op de dag van het onderzoek de dingen die u anders ook zou doen.

Bent u verhinderd? 

Als u niet op uw afspraak kunt komen, laat dit ons dan tenminste 24 uur van tevoren weten.

Vragen 

Het is altijd mogelijk om voor of na het onderzoek vragen te stellen. Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Hartfunctie. Onze medewerkers staan u graag te woord.

Telefoonnummer 

Rijnstate Arnhem, afdeling Hartfunctie (route 13): 088 - 005 7789

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: