Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Mediastinoscopie

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u een mediastinoscopie krijgt. Hier leest u meer over dit onderzoek. 

Wat is een mediastinoscopie? 

Een mediastinoscopie is een kijkoperatie in de ruimte rondom en achter het borstbeen in het bovenste deel van de borstholte.
De chirurg onderzoekt of er naast uw luchtpijp afwijkend weefsel of zieke lymfeklieren aanwezig zijn. Mediastinoscopie betekent letterlijk: kijken in het mediastinum. Dat is de ruimte tussen beide longen.
Het onderzoek levert informatie op die nodig is om te kunnen beslissen welke verdere behandeling voor u het beste is.
Voor dit onderzoek wordt u één tot twee dagen in het ziekenhuis opgenomen.

Voorbereiding thuis 

  • Gebruikt u antistollingsmedicijnen, zoals Ascal (acetylsalicylzuur), Sintrommitis (acenocoumarol) of Marcoumar (fenprocoumon), zeg dit dan van tevoren tegen uw arts. Het is mogelijk dat u deze medicijnen tijdelijk niet mag gebruiken, omdat er bij dit onderzoek een verhoogde kans op een bloeding is. 
  • Bent u de dag vóór de opname verkouden of heeft u koorts? Bel dan via de polikliniek Longgeneeskunde uw behandelend arts (zie telefoonnummers onder 'Contact'). In overleg wordt dan besloten of het onderzoek door kan gaan.

Voorbereiding in het ziekenhuis 

Op de dag van de operatie meldt u zich bij de receptie in Arnhem. Vervolgens gaat u naar de Ontvangstruimte Operatiekamers. Dit is een afdeling waar patiënten van verschillende specialismen worden opgenomen. Lees meer over de voorbereidingen op de pagina over Ontvangstruimte Operatiekamers.

Als het onderzoek 's ochtends gebeurt, mag u vanaf middernacht (0.00 uur) niets meer eten of drinken. Gebeurt
het onderzoek 's middags, dan mag u 's ochtends nog een licht ontbijt nemen, bijvoorbeeld een kop thee en een beschuitje.
Voor de operatie wordt u onder algehele anesthesie (narcose) gebracht. Hierdoor merkt u niets van de operatie.

Hoe verloopt de operatie? 

Via een kleine snede van ongeveer vier centimeter vlak boven uw borstbeen gaat de chirurg langs de voorzijde van uw luchtpijp naar binnen met een mediastinoscoop. Dat is een korte, open buis met een lichtbron. Daarmee kan hij achter het borstbeen komen. Achter het borstbeen ligt het mediastinum, het gebied tussen de rechter- en de linkerlong. Hierin liggen het hart, de luchtpijp, de slokdarm, bloedvaten, zenuwen, lymfeklieren en lymfevaten. Met fijne instrumenten worden via de mediastinoscoop weefselmonsters (biopten) genomen uit de lymfeklieren naast de luchtpijp. Deze worden onder de microscoop onderzocht.
Nadat de biopten zijn genomen, sluit de chirurg het sneetje in uw huid met hechtingen.

Na de operatie 

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier wordt zo nodig een longfoto gemaakt. Als u goed wakker bent, gaat u terug naar de afdeling. Hier kunt u rustig bijkomen. U heeft een vochtinfuus in uw onderarm. Als u goed drinkt, niet misselijk bent en tenminste een keer hebt geplast, wordt het infuus verwijderd. Vooral de eerste dag kunt u een drukkend gevoel hebben achter uw borstbeen. Dit verdwijnt binnen een paar dagen. De verpleegkundige controleert uw bloeddruk en uw pols.
Het wondje van de operatie wordt droog verbonden. Als de dag na de operatie de wond niet meer lekt, hoeft er geen pleister op en kunt u gewoon douchen.

Een dag na het onderzoek mag u naar huis, behalve als uw behandelend arts iets anders met u heeft afgesproken.

Wanneer u thuis merkt dat uw wond rood en pijnlijk wordt en er vocht uitkomt, neem dan contact op met de polikliniek Longgeneeskunde. Neem ook contact met ons op als u koorts krijgt.

Wanneer krijgt u de uitslag? 

De uitslag is één week na het onderzoek bij uw behandelend arts bekend. Als u naar huis gaat, krijgt u een afspraak voor de uitslag mee. Het kan ook zijn dat u deze afspraak al heeft.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: